Nazjedenie.sk

Vanilka: Najobľúbenejšie voňavé korenie

Vanilka pravá je tropická lianová rastlina a patrí do čeľade orchideí. Šplhá sa v zvislom smere po stromoch a dosahuje dĺžku aj 25 m. Rastie však pomerne pomaly. Má tuhú stonku a vzdušné korene, ktorými zachytáva okolitú vlhkosť. Kvitne bielymi, bledozelenými, prípadne žltými kvetmi. Kvitnutie však trvá extrémne krátko, len niekoľko hodín, počas ktorých treba rastlinu opeliť. Plod dozrieva zhruba 9 mesiacov. Zelenkasté strukové tobolky, dlhé 15-30 cm, sa zbierajú v polodozretom stave, teda keď začínajú žltnúť. Po fermentácii získavajú tmavohnedú farbu, pričom sa vytvorí aj vanilín, ktorý je zodpovedný za charakteristickú vôňu a chuť vanilky.

vanilla-719063_640Vanilka pochádza z vlhkých pralesov Strednej Ameriky. Hlavná oblasť pestovania tejto rastliny bola v Mexiku. Vanilka sa už od dávna používala aj na aromatizovanie čokolády, ktorú popíjali najvyšší mayskí a neskôr i aztécki vládcovia. Do Európy sa dostala pri španielskych objavných výpravách ako jedno z najdrahších a najvzácnejších korení. Vanilka však potrebovala umelé opeľovanie, aby bola schopná vytvárať plody. Vo svojej domovine bola opeľovaná špeciálnym druhom včiel a kolibríkov. Preto jej pestovanie v iných častiach sveta bolo spočiatku problematické. Až vynájdením metódy umelého opeľovania rastliny pomocou dlhej ihlice umožnilo pestovať vanilku aj v iných oblastiach. Dnes sa okrem Mexika pestuje aj na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare (80% z celkovej produkcie), na Srí Lanke, Bahamách, či v Indonézii.

Pestovanie vanilky

Pestovanie tejto tropickej liany je pomerne úspešné aj u nás. Kvety však v našich podmienkach tvorí len extrémne zriedkavo. Vyhovuje jej skôr tienisté, resp. mierne svetlé miesto. Možno ju pestovať v rôznych substrátoch, od vhodných pre orchidey, až po ľahké substráty s obsahom rašeliny. Pravidelne ju treba rosiť, aby mala dostatočnú vlhkosť. Vanilka tiež potrebuje oporu okolo ktorej sa môže ovíjať. Keďže sa jedná o tropickú rastlinu, ideálna celoročná teplota je 18°-25°C. Rozmnožuje sa odrezkami.

Vanilkové struky a ich uskladnenie

Vzhľadom k vyššej cene vanilkových strukov je vanilín vyrábaný aj synteticky. Je však menej lahodný a neobsahuje účinné látky pravej vanilky. V obchodoch si ho môžeme kúpiť vo forme vanilínového cukru alebo vanilkovej esencie.

Ak si však kúpite pravé vanilkové struky, treba ich uskladniť na suchom, chladnejšom a tmavom mieste. Po vybratí struku z pôvodného obalu ho zabaľte do potravinovej fólie alebo celofánového vrecúška (najlepšie každý struk samostatne) a následne struky uložte do sklenenej alebo plechovej nádoby bez prístupu vzduchu. Doba spotreby je zvyčajne 1-2 roky. Vanilkové struky nikdy nedávajte do chladničky alebo mrazničky!

Nesprávne skladovanie môže viesť k tvorbe húb a plesní. Pred použitím preto najprv skontrolujte vôňu struku a jeho farbu na slnečnom svetle. Niekedy sa na vanilkových strukoch môže objaviť biely povlak alebo kryštáliky. Neznamená to však vadu. Biely povlak môže byť v skutočnosti vanilín.

Vanilka v kuchyni

Vanilka je veľmi obľúbená v kuchyni nejednej gazdinky. Využíva sa najmä pri pečení, pridáva sa do koláčov, krémov, zmrzliny a iných dezertov, či dokonca do nápojov. Vanilkový struk sa vyberie z obalu a nechá sa chvíľu voľne na vzduchu. Potom sa jemne pozdĺžne premasíruje prstami. Vanilkový kaviár vo vnútri struku sa uvoľní a jeho vôňa sa zintenzívni. Tobolka sa pozdĺžne rozreže a z vnútra sa vyškriabe dužina spolu so semenami.

Zo strukov sa dá vyrobiť aj domáci vanilkový cukor, a to hneď viacerými spôsobmi. Najjednoduchšie je sušený struk narezať na malé kúsky (asi 5 cm) a dať do nádobky s jemným kryštálovým cukrom (asi 300-400 g). Nádoba musí byť dobre utesnená, aby aróma nevyprchala a vanilka cukor krásne prevoňala. Prípadne sa struk rozreže pozdĺžne a špičkou noža sa vyberie vanilkový kaviár. Ten sa rozmieša v jemnom kryštálovom cukre a neskôr sa do neho dá aj narezaný struk. Po 2  týždňoch je vanilkový cukor hotový.

Vôňa vanilky je účinnou zbraňou proti depresiám. Okrem príjemnej arómy sú jej pripisované aj rôzne blahodarné účinky. Vanilka pôsobí priaznivo na činnosť srdca a celkovo vzpruží ľudský organizmus. Navyše je populárna ako afrodiziakum. Hojne sa používa aj vo farmaceutickom a voňavkárskom priemysle.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version