Nazjedenie.sk

Včely liečia aj myseľ. Mladému včelárovi dávajú zmysel a chuť do života

Život včely, to veru nie je med lízať. Včielky počas svojho krátkeho života usilovne pracujú a ich výkony sú ohromujúce a inšpiratívne zároveň. Aký je však život včelára? Kým sa včelár dostane k výslednému produktu, prejde dlhú cestu, predovšetkým dlhú cestu majú pred sebou včely. Je to neustála práca, starostlivosť, ale aj koníček či liečenie. 

Michal je mladý včelár, pochádzajúci z malej dediny Budkovce neďaleko Michaloviec. Do tohto remesla sa úplne zamiloval. Nie každý nájde odvahu pustiť sa na takú sladkú a zároveň boľavú cestu. No po tom, ako sme ochutnali jeho pastovaný med s jahodami, sme vedeli, že Michalov život je dokonale sladký a jeho starostlivosť o včelstvo príkladné.

V tomto článku sa dočítate

Čo ťa motivovalo k včeláreniu?

Myslím, že som nebol ničím motivovaný, ale prišlo to tak samo, ako keď sme boli deti a hovorili sme: chcel by som byť… Tak ja som mohol povedať, že chcem byť včelár a trafil by som sa na 100 %, lenže svoj „zmysel“ som našiel, až keď som mal 29 rokov. Od tej doby sú pre mňa včely dôležité.

Mal si niekoho v rodine, kto sa tomuto remeslu venoval?

Dedo kedysi dávno včeláril, ale to si ja nepamätám. Otec včelári od roku 2013. Myšlienku včeláriť sme začali napĺňať spoločne. Neskôr som kvôli práci v zahraničí od tejto myšlienky upustil. Až začiatkom roka 2017 som sa tomuto remeslu začal venovať naplno.

Ako by si charakterizoval život včiel a čo sa ti na ňom páči najviac?

Život včiel by som charakterizoval ako jednu harmonickú rodinu, kde funguje dokonalá deľba práce. Ak by si niekto myslel, že včely vyrábajú iba med a lietajú z kvetu na kvet, tak je na omyle. Život včely sa začína v bunke voskového diela, kde matka „kráľovná” položí vajíčko, z ktorého sa za 21 dní vyliahne nová včielka „mladuška”, a tam začína jej cesta krátkym životom. Po vyliahnutí začne s upratovaním plastu, z ktorého sa vyliahne, následne postúpi na pozíciu krmičky, kde kŕmi nové včielky vo vývine. Potom odoberá nektár od včiel „lietaviek”, ktorý spracuje na med a uloží do bunky-plastu.

Ďalšia z pracovných náplní je ukladanie peľových zásob, ktorými sa kŕmia larvičky, a taktiež stávajú nové plasty, aby mala matka kde klásť vajíčka a tiež aby mali kde ukladať zásoby. Zhruba v 15. dni svojho života vylietava z úľa na orientačný prelet, po ktorom obsadí letač (vchod do úľa), ktorý stráži. Až niekedy okolo 20. dňa života sa stáva lietavkou, ktorá prináša do úľa nektár, peľ, vodu a propolis.

Čo ohrozuje včelie rodiny?

Najväčším nebezpečenstvom pre včielky sú zásahy ľudí do prírody. Či už postrek stromov na záhrade, postrek polí alebo najnovšie mulčovanie lúk, ktoré je dotované z EÚ. To všetko škodí včielkam a ich procesu práce. 

Trápia včielky nejaké choroby?

Sú aj choroby, ktoré trápia včielky, ale je ich málo. Ak je včelstvo silné, dokáže sa s chorobou vysporiadať samo. Najväčší „strašiak”, ktorý trápi včely, je klieštik včelí, ktorý parazituje na včelách. Bojujeme s ním každý rok s pomocou liekov na prírodnej, ale aj chemickej báze.

Aká dlhá cesta je k výslednému produktu – medu?

Na vyprodukovanie jedného kila medu je potreba asi 1 100 včelích životov, 3 milióny kvetov a mnoho nalietaných kilometrov, ktoré sa rovnajú 4x ceste okolo Zeme.

Koľko rodín máš aktuálne a koľko medu dokáže približne vyprodukovať za sezónu?

Momentálne máme 160 rodín, z toho 110 produkčných a 50 mladých rodín. Z roka na rok sa rozrastáme, vytvárame nové stanoviská s rôznymi znáškovými pomermi. Koľko medu dokáže vyprodukovať? Na to sa ťažko odpovedá, keďže ešte nemáme pevný počet produkčných včelstiev. A tým, že vytvárame nové rodiny, obetujeme aj nejaký ten med. V priemere máme okolo 20 kíl na rodinu, takže sa pohybujeme okolo 2 ton medu rôzneho druhu. Tento rok máme vŕbový, repkový, agátový, z facélie a ešte očakávame posledný kvetový výnos zo slnečnice a komonice lekárskej, možno aj medovicu.

Aký je to pastovaný med?

Ide o jarný, z veľkej časti repkový med, ktorý rýchlo kryštalizuje – dá sa povedať, že stvrdne takmer na kameň, a tým, že ho začneme miešať v určitom štádiu kryštalizovania sa, spastuje sa tým, že sa kryštáliky medu o seba obtierajú. A takýto med už nikdy nestuhne, zostane stále krémový. Z tohto medu vyrábam medy ochutené 100 % sušeným ovocím a korením. Čo sa týka príchutí, tak je tam škorica, zázvor, čokomed, chilli, guarana a ovocné: jahoda, malina, čučoriedka, pitahaya, ovocný mix 1 (vyrobený zo sliviek, marhúľ, plodov kiwi, jahôd a černíc) a ovocný mix 2, ktorý obsahuje banán, brusnice, čučoriedky, jahody, černice, višne, maliny.  

Aký je tvoj obľúbený med?

Môj obľúbený med je posledný kvetový med v sezóne, z ochutených je to škorica a čučoriedka.

Bál si sa niekedy uštipnutia? Ako si to prekonal?

Uštipnutia som sa nikdy nebál, ale keď už k tomu došlo, tak som sa trocha zľakol, ako veľmi to bolí. Teraz to už beriem „športovo”, vlastne už to ani tak nebolí ako kedysi. Teraz v bežný deň pri včelách dostanem 3 až 5 žihadiel. V budúcnosti sa chcem venovať aj liečeniu včelím jedom, teda apiterapii.

O mede sa hovorí ako o všestrannom lieku. Je to jediný včelí produkt, ktorý je liečivý?

Ja vravím, že už len samotná práca so včelami lieči, a to hlavne myseľ 🙂 Samozrejme, všetko, čo produkujú včely, je liečivé alebo prospešné pre ľudský organizmus, ako napr.: včelí jed, materská kašička, propolis a peľ (pergafermentovaný peľ)

Čo by si poradil ľuďom, ktorí premýšľajú nad včelárením?

Chce to nabrať odvahu, čosi si o tomto remesle naštudovať a nájsť si nejakého včelára v okolí, ktorý je ochotný sa o svoje skúsenosti podeliť. Je to hlavne o vzťahu k prírode a netreba za týmto životným štýlom hľadať vysoké zisky.

Páčil sa vám rozhovor? Viac zaujímavých a inšpiratívnych článkov si prečítate na našom webe v sekcii rozhovory.

Exit mobile version