Potrebujeme:
750 g polohrubej múky,
450 ml mlieka,
500 g mletého maku,
350 g cukru,
150 g masla,
3 vajcia,
1 kocka droždia,
1 lyžička škorice,
soľ,
práškový cukor na posypanie.
Postup:
Múku, droždie a 125 ml mlieka premiešame a necháme 15 minút kysnúť. Potom primiešame 125 ml mlieka, maslo, 1 vajce, štipku soli, 100 g cukru, poriadne zamiesime a necháme kysnúť ďalších 20 minút. Na prípravu náplne ohrejeme 200 ml mlieka, primiešame mak, 2 vajcia, 250 g cukru a škoricu. Vykysnuté cesto vyvaľkáme do väčšieho plátu, potrieme makovou plnkou, cesto zavinieme, uzavretým koncom položíme na vymastený plech, okolo závinu položíme alobal a necháme ešte chvíľu kysnúť. Závin pečieme na 220°C asi 45 minút. Na záver môžeme teplý závin pocukrovať.
Foto: ilustračné, sxc.hu