Nazjedenie.sk

Základný recept na krehké maslové cesto

Fajnové cesto je základom každého koláča. Dnes sme si pre vás pripravili základný recept na krehké maslové cesto, ktoré je ideálne na koláče plnené ovocnou plnkou a pokryté cestom.

Na krehké maslové cesto budeme potrebovať: 

krehké maslové cesto

Ako na to: 

Krehké maslové cesto je na prípravu dosť netradičné, ako pri iných cestách. Všetky ingrediencie by mali byť chladné. Studené maslo si nakrájame na menšie kocky a vložíme ešte aspoň na 5 minút do mrazničky. Do studenej misy si nachystáme studenú vodu. Preosejeme si múku, pridáme do nej soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na zmes, ktorá bude pripomínať mrveničku. Do tejto zmesi postupne po lyžiciaciach začneme pridávať vodu a zakaždým cesto rukami dôkladne premiesime. Tento postup opakujeme až kým sa nám cesto pekne nespojí do jedného bochníčka.

Cesto rozrežeme na dve polovice alebo v pomere 2:1, záleží od toho, aký koláč sa chystáte pripraviť – mriežkovaný vrch, vykrajovaný a pod. Každú časť cesta zabalíme samostatne do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky a predhrejeme si rúru na 200°C. Vyberieme cesto z mrazničky a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme jednu polovicu cesta na 30 centimetrový kruh.  Ten prenesieme do koláčovej formy, ideálne s priemerom 26 cm. Prečnievajuce okraje môžete orezať a pridať k druhej polovici cesta, alebo ich môžete ohnúť pod cesto po celom obvode formy.  Pridáme plnku, napríklad jablkovú a zakryjeme ďalšou časťou cesta, tú potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprášime cukrom. Koláč pečieme približne 45 minút.

Zo základného maslového cesta si môžete upiecť aj takýto lahodný jablčník.

Páčil sa vám recept na krehké maslové cesto? Podporte ich zdieľaním na Facebooku;-) Do komentára nám napíšte, ako vám cesto vyšlo a ako chutilo. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Exit mobile version