Fajnové cesto je základom každého koláča. Dnes sme si pre vás pripravili základný recept na krehké maslové cesto, ktoré je ideálne na koláče plnené ovocnou plnkou a pokryté cestom.
Na krehké maslové cesto budeme potrebovať:
- 250 g masla
- 400 g hladkej múky
- 1 Čl soli
- 3 Pl práškového cukru
- studená voda
- 1 vajce
- 2 Čl kryštálového cukru
Ako na to:
Krehké maslové cesto je na prípravu dosť netradičné, ako pri iných cestách. Všetky ingrediencie by mali byť chladné. Studené maslo si nakrájame na menšie kocky a vložíme ešte aspoň na 5 minút do mrazničky. Do studenej misy si nachystáme studenú vodu. Preosejeme si múku, pridáme do nej soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na zmes, ktorá bude pripomínať mrveničku. Do tejto zmesi postupne po lyžiciaciach začneme pridávať vodu a zakaždým cesto rukami dôkladne premiesime. Tento postup opakujeme až kým sa nám cesto pekne nespojí do jedného bochníčka.
Cesto rozrežeme na dve polovice alebo v pomere 2:1, záleží od toho, aký koláč sa chystáte pripraviť – mriežkovaný vrch, vykrajovaný a pod. Každú časť cesta zabalíme samostatne do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky a predhrejeme si rúru na 200°C. Vyberieme cesto z mrazničky a na pomúčenej pracovnej doske si vyvaľkáme jednu polovicu cesta na 30 centimetrový kruh. Ten prenesieme do koláčovej formy, ideálne s priemerom 26 cm. Prečnievajuce okraje môžete orezať a pridať k druhej polovici cesta, alebo ich môžete ohnúť pod cesto po celom obvode formy. Pridáme plnku, napríklad jablkovú a zakryjeme ďalšou časťou cesta, tú potrieme rozšľahaným vajíčkom a poprášime cukrom. Koláč pečieme približne 45 minút.
Páčil sa vám recept na krehké maslové cesto? Podporte ich zdieľaním na Facebooku;-) Do komentára nám napíšte, ako vám cesto vyšlo a ako chutilo. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.