ČlánkyDezerty a múčne jedláMagazínOvocieRecepty

Lahodný jablčník s karamelom

Lahodný jablčník s karamelom je typický americký apple pie. Výborný, sladký, plný jabĺk a škorice. Doplnený o salko. Och, táto kombinácia je dokonalá. Vyskúšajte sezónny jesenný koláč – jablčník s karamelom.

jablčník s karamelom

Na lahodný jablčník s karamelom budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g studeného masla
  • 150 ml studenej vody
  • 1 Čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 Čl soli
  • ½ vanilkového lusku alebo ½ Čl vanilkového extraktu
  • 1 vanilkový cukor 

Na plnku:

  • 5 väčších jabĺk
  • kôru z jedného citróna
  • šťavu z jedného citróna
  • 30 g hladkej múky
  • 1 Čl mletej škorice
  • 100 g škoricového cukru
  • ½ plechovky karamelového salka

Na ozdobu:

  • vajíčko na potretie
  • kryštálový cukor na posypanie 

Ako na to: 

Jablčník s karamelom začneme prípravou cesta. Vo veľkej mise zmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva, cukrom, soľou a zrnkami z vanilkového lusku. Do tejto sypkej zmesi nakrájame alebo nastrúhame maslo. Všetky ingrediencie spolu dobre rukou vymiesime. Vznikne nám hrudkovitá hmota podobná posýpke. Do tejto hmoty zapracujeme vodu a vyhnetieme na pekné hladké kompaktné cesto. Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú dosku, vypracujeme do bochníka a rozdelíme ho na 2 časti. Oba bochníčky si zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke. 

Medzi tým, ako nám cesto odpočíva si pripravíme jablkovú náplň. Jablká si umyjeme, ošúpeme a nakrájame na cca pol centimetrové plátky. Zalejeme ich citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme citrónovú kôru, škoricový cukor a 30 g múky, v ktorom obalíme všetky jablkové plátky. Nachystáme si okrúhlu formu, ktorý potrieme tukom. Vyberieme si cesto z chladničky, vyvaľkáme tenký plát a vyplníme ním formu na pečenie. Cesto poriadne zatláčame do vlnkovaných okrajov formy. Navrstvíme jablkovú plnku a na záver polejeme karamelovým salkom. 

Následne si vyvaľkáme aj druhú polovicu cesta, ktorú narežeme na približne 14 rovnako širokých pásov a koláč doslova zamrežujeme. Mriežky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme cukrom a dáme piecť približne 20 minút pri 200 stupňoch. Po 20 minútach stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme ďalších 30 – 45 minút do zlatista. Voilá, lahodný jablčník s karamelom je hotový. Dobrú chuť!

lahodný jablčník s karamelom

Páčili sa vám tento recept na lahodný jablčník s karamelom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám vyšiel a ako vám chutil 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *