Zapekané obedy či večere sú chutné a výdatné. Pridať, zamiešať si do nich môžete skutočne čokoľvek. Všetko správne ladí a vytvára dokonalý súzvuk chutí. Viete si ich navariovať tak, ako vy sami chcete podľa chuti. Zapekané zemiaky s kuracím mäsom a pórom sú ideálnym tipom na obed i na večeru.
Najčastejšie sa robia predovšetkým zapekané cestoviny. No zapekané zemiaky vám pripomenú overenú klasiku – francúzske zemiaky. Tieto sme však jemne obmenili a nie je to celkom tá klasika, ktorú všetci dobre poznáme 😉
Na zapekané zemiaky s kuracím mäsom a pórom budeme potrebovať:
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 6 kuracích horných kuracích stehien
- 1 pór
- 250 g čedaru
- 250 ml 33% smotany
- 200 ml bieleho vína
- 80 g masla
- rastlinný olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- majorán
Ako na to:
Začneme s prípravou zemiakov. Zemiaky v šupke dobre umyjeme a v celku uvaríme do mäkka. Scedíme a necháme vychladnúť a zemiaky nakrájame na kolieska. Rúru rozohrejeme na 180 °C.
Pokračujeme prípravou kuracích stehien. Poriadne si ich poumývame a nakrájame na menšie kocky. Pór nasekáme na kolieska a nastrúhame si čedar. V panvici rozpálime asi 2 lyžice oleja, pridáme kuracinu, okoreníme a osolíme. K orestovanému mäsku pridáme pór, ale hrsť póru si odložíme na ozdobu). Krátko podusíme a zalejeme vínom. Dusíme aspoň 15 minút. Na záver prilejeme smotanu a varíme ďalšie 2-3 minúty. Odstavíme a pridáme štipku majoránu.
Maslom si vymastíme zapekaciu misu a naukladáme vrstvu zemiakov, pórovej omáčky s kuracinou a zasypeme polovicou čedaru a opäť prekryjeme vrstvou zemiakov. Povrch osolíme, okoreníme a zasypeme druhou polovicou syra a kúskami masla. Pečieme do zlatista približne 30 minút a ešte horúce posypeme kolieskami póru.
Páčil sa vám tento recept na zapekané zemiaky s kuracím mäsom a pórom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.