Nazjedenie.sk

Zeleninové šťavy pre váš lepší deň

Odšťavovanie ovocia a zeleniny je čím ďalej tým populárnejšie. Niekoľko tipov na skvelé kombinácie sme vám priniesli už v predchádzajúcich článok. O ďalších – zeleninových – sa dozviete z riadkov nižšie.power-shots-1163510_1280

Cesnak dodá výbornú chuť iba v prípade, že ho máte radi. Postačí ho pridávať do mixu štiav v malom množstve, niekoľko kvapiek na pohár. Cesnak je bohatý na horčíčné oleje a čistiace substancie. Obsahuje kyselinu listovú, vitamín B a C, draslík, horčík, sodík, vápnik, železo a malé množstvo zinku. Podporuje chuť do jedla, pomáha pri vylučovaní tráviacich štiav, moču a urýchľuje pohyb čriev. Takisto je prospešný pri uvoľňovaní hlienov z vedľajších nosných dutín, priedušiek a pľúc, dokonca vylučuje jedy z organizmu kožnými pórmi.

Pre odšťavenie odstráňte šupku, nakrájajte a spracujte spolu s inou tvrdšou zeleninou.

Šťava z cibule má krémovú farbu s prenikavou príchuťou, ktorá je o niečo jemnejšia ako šťava z cesnaku. Má menej ostrú arómu a pomáha nášmu organizmu rovnako ako cesnak, takže je vhodná najmä pre tých, ktorí ho práve nemusia. Cibuľa je bohatá na kyselinu listovú, vitamín C a B, biotín, draslík, fosfor, horčík, chlór, sodík, vápnik a malé množstvo medi, zinku a železa.

Stačí ju ošúpať, nakrájať na väčšie kúsky a odšťaviť.

Fenikel stopkatý sa používa ako dužinatá zelenina, ktorú konzumujú predovšetkým Taliani a Francúzi. Klasický fenikel sa používa ako aróma alebo korenie. Šťava z feniklu stopkatého má voňavú anízovú príchuť a hodí sa na spestrenie menej výrazných nápojov. Pomáha pri menštruačných poruchách tvorbou krvi a podporuje činnosť zažívacej sústavy. Obsahuje vitamín B a C, draslík a vápnik.

Najlepší je v kombinácii s mrkvou a cviklou. Pred odšťavením nakrájajte stopky na plátky a odšťavte.

Horčica poskytuje zelenú štipľavkastú šťavu, ktorá sa používa na dochucovanie iných štiav, pretože má silné dráždivé účinky. Je však veľkým pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Je bohatá na kyselinu listovú, chlorofyl, vitamín B a C, biotín, síru, fosfor, horčík, chlór a malé množstvo železa.

Chren sa takisto používa na dochucovanie, približne jedna až dve čajové lyžičky, pretože silne dráždi obličky a močový mechúr. Má však aj prospešné účinky pre organizmus, napríklad podporuje vylučovanie zažívacích štiav, uvoľňuje hlieny z nosa a vedľajších nosných dutín. Chren je bohatý na vitamíny B a C, síru a chlór.

Dôkladne umytý chren postrúhajte alebo nakrájajte na menšie kúsky a pomelte.

Kapusta biela poskytuje bledozelenú šťavu zo sladkou chuťou, ktorá sa používa pri žalúdočných a dvanástorníkových vredoch, zmiernení zápchy a dokonca čistení pleti. Kapusta je bohatá na kyselinu listovú, vitamín B, C a E, biotín, draslík, fosfor, horčík, chlór, sodík, vápnik a malé množstvo medi, zinku a železa.

Vždy používajte iba zdravé kapustné listy, ktoré nakrájajte na malé kúsky a odšťavte.

Šťava z kapusty červenej má tmavo fialovú farbu a korenistú príchuť. Obsahuje beta-karotén, kyselinu listovú, vitamín B a C, draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik a malé množstvo medi, zinku a železa.

Mala by byť riedená jemnejšími džúsmi, napríklad mrkovými, v pomere 1:4. pomáha pri chudokrvnosti a telesnej slabosti. Na prípravu odstráňte vonkajšie zničené listy a nakrájajte na malé kúsky.

Petržlenová šťava má krémovú farbu a sladkú chuť. Pomáha pri vylučovaní moču, detoxikácií organizmu, činnosti srdca, začínajúcom reumatizme, vodnatieľke, dne a podobne.  Obsahuje rovnaké vitamíny a minerály ako biela kapusta.

Na jeho odšťavenie odkrojte drevnaté výrastky, ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version