Pálivá chuť zázvoru preferujeme predovšetkým v chladných sychravých dňoch, kedy vie telo pekne rozohriať. Počas jesene až do jari je naša imunita o čosi zraniteľnejšia. Práve preto je dobré pripraviť si z neho zásoby a mať ich po ruke vždy, keď vám bude chladno či budete potrebovať posilniť.
Vyskúšajte preto 4 zázvorové recepty
1. Zázvorová medicínka
- 5-6 Čl strúhaného zázvoru
- 3 Čl medu
- šťava z 3 citrónov
- 4 klinčeky
- 1 lyžica mletej škorice
Ako na to:
Pripravíme si zaváraninový pohár, do ktorého pridáme všetky suroviny. Všetko dobre premiešame, uzatvoríme a odložíme na tmavé a chladné miesto aspoň na 12 hodín. Zázvorová medicínka zaručene pomôže pri prechladnutí, či pri chorobách, ktoré trápia dýchacie cesty. Vtedy je najlepšie medicínu konzumovať po lyžičkách. Prípadne si túto medicínu môžete primiešať do horúceho čaju.
2. Kandizovaný zázvor
- 300 g zázvoru
- 300 g práškového cukru
- práškový cukor na obalenie
Ako na to:
Do hrnca dáme variť vodu. Zázvor si medzitým ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo pozdĺžne na plátky. Keď voda vrie, dáme ju preč zo sporáka a nasypeme do nej nakrájaný zázvor. Necháme odpočívať aspoň 2 hodiny pod pokrievkou. Potom vodu precedíme a v hrnci necháme aspoň 7 dcl vody. Prisypeme práškový cukor a varíme asi hodinu. Zázvorovú zmes je potrebné pravidelne premiešavať, aby sa kúsky zázvoru nezlepili a nepripálili. Potom zmes precedíme a zázvor necháme odkvapkať v sitku. Pripravíme si papier na pečenie, na ktorý rozložíme kúsky zázvoru a začneme sušiť vo vyhriatej rúre 20 – 30 minút. Na záver posypeme ešte práškovým cukrom.
3. Domáci zázvorový sirup
- 150 g zázvoru
- 1 citrón
- 500 g trstinového cukru
- 6 dcl vody
Ako na to:
Zázvor si ošúpeme a nastrúhame. Dáme do hrnca a zalejeme vodou. Zmes privedieme do varu a následne začneme postupne primiešavať cukor. Miešame a varíme približne 15 minút, potom pridáme šťavu z citróna. Keď všetko prevrie, zmes precedíme a pomocou lyžice poriadne vytlačíme šťavu zo strúhaného zázvoru. Sirup nalejeme do pripravených a umytých fliaš, ktoré dôkladne uzavrieme. Sirup môžeme využiť do horúceho čaju alebo ho môžeme využiť aj v lete na prípravu osviežujúcej limonády s mätou.
4. Domáce zázvorové cukríky proti kašľu
- 1 Pl citrónovej šťavy
- 1 Pl medu
- ½ Čl strúhaného zázvoru
- ¼ Čl drvených klinčekov
- 1 šálku cukru
*šálka 250 ml
Ako na to:
Pohár cukru a pohár vody rozmiešame v hrnci. Pridáme 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, med, zázvor a drvené klinčeky. Postupne varíme na prudkom ohni, kým voda nezačne vrieť. Potom necháme tekutinu približne 15 minút na miernom až slabom ohni. Z hmoty odlievame lyžičkou cukríky na pripravený papier na pečenie a necháme zatvrdnúť. Ak máte silikónovú formu na cukríky, môžete využiť aj tú.
Cukríky využijete pri prechladnutí alebo počas chrípkového obdobia. Po nich sa vám bude zaručene ľahšie dýchať.
Páčili sa vám tieto zdravé zázvorové recepty ? Podporte ich zdieľaním na Facebooku 😉 Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.