Slivky sa považujú za extrémne výživné. Sú obohatené o vitamíny a minerály, vďaka čomu poskytujú aj mnoho výhod pre naše zdravie.
Toto obľúbené fialové ovocie môžete konzumovať čerstvé alebo sušené. Sušené slivky sú známe tým, že obsahujú oveľa viac vitamínov a minerálov ako surové. Preto sú pre naše telo prospešnejšie než iné sušené ovocie a pomáhajú nám zlepšovať náš zdravotný stav.
V tomto článku sa dočítate, prečo by sme mali nášmu telu dopriať dávku sliviek:
1. Pomáhajú so stavmi úzkosti
Ak máte nízke množstvo antioxidantov, môžete pociťovať stavy úzkosti alebo podráždenosti. A práve slivky dokážu pomôcť obnoviť túto rovnováhu. Je dokázané, že pravidelná konzumáciu sliviek pomáha znižovať pocit úzkosti.
2. Slivky a trávenie
Slivky, či už čerstvé alebo sušené sú dobrým zdrojom vlákniny. Táto živina prispieva k zdravému tráviacemu systému. Sušené slivky sú účinné pri liečbe porúch s trávením, ako je napríklad zápcha, pretože majú laxatívny účinok.
3. Znižujú krvný tlak
Draslík v slivkách nám pomáha dvoma spôsobmi. Pomáha nášmu telu zbaviť sa sodíka a znižuje napätie v stenách ciev. Keď je krvný tlak nižší, pravdepodobnosť, že dostaneme mozgovú príhodu, sa tak zníži.
4. Pomáhajú udržovať zdravé srdce
Fytochemikálie a živiny v slivkách znižujú zápal, ktorý spôsobuje srdcové choroby. Je známe, že pravidelný príjem sušených sliviek pomáha pri podpore tekutosti krvi v artériách, čo prispieva k zníženiu rizika kardiovaskulárnych chorôb.
5. Znižujú hladinu cukru v krvi
Slivky sú plné vlákniny, ktorá pomáha spomaliť nárast hladiny cukru v krvi potom, čo prijmeme sacharidy. Môžu tiež zvýšiť produkciu Andiponektínu v tele. Andiponektín je hormón, ktorý nám pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
6. Pomáhajú udržiavať kosti zdravé
Slivky majú anabolické a antiabsorbčné účinky, vďaka čomu pomáhajú udržiavať zdravé kosti. Polyfenoly spolu s obsahom draslíka v sušených slivkách podporujú tvorbu kostí, zvyšujú hustotu kostí a predchádzajú úbytku kostnej hmoty. Pravidelná konzumácia sušených sliviek môže pomôcť obnoviť stratu kostnej hmoty, ktorú stratíme v dôsledku starnutia.
7. Poskytujú dobrý zdroj železa
Anémia sa vyskytuje, keď telo nemá dostatok zdravých červených krviniek. Tie sú spojené s príjmom potravín, ktoré obsahujú vysoké množstvo železa. Ťažkosti s dýchaním, podráždenosť či únava – to všetko sú príznaky miernej anémie. Slivková šťava je skvelým zdrojom železa a môže pomôcť predchádzať a liečiť nedostatok železa v tele.
8. Bohaté na antioxidanty
Slivky obsahujú rastlinné zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že pomáhajú predchádzať reakcii kyslíka s inými chemikáliami a poškodzovaniu buniek a tkanív. Obzvlášť sú bohaté na antokyány, zlúčeniny zodpovedné aj za tmavú farbu slivky.
Poďte si dať pár čerstvých alebo sušených sliviek na zdravie 🙂
Autor: Dagmar Németová