Prečo by sme mali piť džúsy alebo pyré? V čom vidíte ich prínos pre ľudský organizmus?
V dnešnej dobe, plnej zhonu a stresu je priam nevyhnutné, pravidelne dopĺňať vitamíny. Mnohí z nás na to často zabúdajú, čoho výsledkom sú neželané zmeny na našom tele. Únava, bolesť hlavy, lámavosť nechtov, vypadávanie vlasov, alebo náchylnosť na prechodné obdobia. Samozrejme, úplne eliminovať pocit prepracovanosti alebo vyčerpania v mnohých prípadoch nemôžeme. Sú však isté spôsoby, ako im rozumne predísť a udržať tak svoje telo vo vitálnom móde. Jedným z nich je aj konzumácia džúsov a pyré, ako dôležitej zložky vyváženej stravy a celkovej životosprávy.
Ako ich správne konzumovať? Existujú nejaké pravidlá?
Často tu skloňujeme pojem džús. Čo sa vlastne pod týmto názvom skrýva?
Džús je prírodný produkt získaný z čerstvého, chladeného alebo mrazeného zrelého ovocia, alebo zeleniny. V zmysle európskych legislatív, žiadny ovocný alebo zeleninový džús nesmie obsahovať konzervačné látky, farbivá alebo arómy iné než tie, ktoré sa získajú z toho istého ovocia alebo zeleniny, z ktorej je produkt vyrobený. Navyše, ovocné džúsy nesmú obsahovať žiadny pridaný cukor, čo je obzvlášť dôležité. Farba a chuť preto pochádza vždy z daného ovocia a zeleniny, z ktorej je produkt vyrobený. Aby sa zvýšila bezpečnosť pri ich konzumácii, kvalita a predĺžila doba spotreby, podliehajú džúsy pasterizácii.
To si mnohí myslia. V procese pasterizácie sa teplota produktu rýchlo zvýši a následne zníži. Proces je absolútne bezpečný a zdravotne nezávadný, podobá sa príprave domácich zaváranín. Od domáceho konzervovania sa odlišuje tým, že vďaka moderným riešeniam pasterizácia minimalizuje stratu vitamínov citlivých na teplotu, minerálnych solí alebo makroživín. Úlohou procesu je zachovať hodnotu živín a zároveň zničiť mikroorganizmy a enzýmy, ktoré by v džúse spôsobovali prirodzený proces fermentácie.
Na záver by ste s nami mohli podeliť o recept na kvalitné raňajky. Ako do nich zakomponovať práve džúsy alebo pyré?
Raňajky by mali byť podávané v odľahčenej forme. Dôležité sú nutričné hodnoty a vyváženosť prijímaných živín. Napríklad pyré, vyrobené zo 100% ovocia alebo zeleniny, je ideálnou alternatívou pre vaše raňajky, alebo desiatu. To isté platí pre pohár kvalitného ovocného alebo zeleninového džúsu. Súčasná doba poskytuje moderné a rozumné riešenia ako si náš hektický život trošku uľahčiť a pritom nezabúdať na svoje zdravie.
PR článok