Ako sa správne stravovať?
Rána plné zhonu do práce a školy, vypäté pracovné nasadenie, málo spánku alebo oddychu. Situácie, ktoré pozná nejedna rodina. Svojmu organizmu dávame poriadne zabrať a tak nevedomky skúšame jeho vytrvalosť. Tú však nemôžeme ,,dráždiť“ večne. Mnohí z nás zabúdajú na denný prísun vitamínov a minerálov, ktoré naše telo potrebuje. Sú však isté spôsoby, ako tieto prospešné látky zabezpečiť. Počuli ste už o výhodách 100% džúsov a pyré? MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, nám tieto produkty priblíži a prezradí, ako prispievajú k lepšej psychickej aj fyzickej kondícii.
Prečo by sme mali piť džúsy alebo pyré? V čom vidíte ich prínos pre ľudský organizmus?
V dnešnej dobe, plnej zhonu a stresu je priam nevyhnutné, pravidelne dopĺňať vitamíny. Mnohí z nás na to často zabúdajú, čoho výsledkom sú neželané zmeny na našom tele. Únava, bolesť hlavy, lámavosť nechtov, vypadávanie vlasov, alebo náchylnosť na prechodné obdobia. Samozrejme, úplne eliminovať pocit prepracovanosti alebo vyčerpania v mnohých prípadoch nemôžeme. Sú však isté spôsoby, ako im rozumne predísť a udržať tak svoje telo vo vitálnom móde. Jedným z nich je aj konzumácia džúsov a pyré, ako dôležitej zložky vyváženej stravy a celkovej životosprávy.
Ako ich správne konzumovať? Existujú nejaké pravidlá?
Začala by som tým, že počas dňa máme skonzumovať päť porcií ovocia a zeleniny. Práve toto množstvo nám zaistí potrebné vitamíny a minerály na celý deň. Samozrejme, rátať si tieto dávky počas dňa nie je vždy také jednoduché a tak mnohí zabúdame na ich konzumáciu. Džúsy a pyré sú v tomto prípade ideálnou alternatívou. Počas horúcich letných dní príjemne osviežia, v zime zase účinne zastúpia čerstvé ovocie alebo zeleninu. Musíme však dbať na výber len kvalitných džúsov alebo pyré, vyrobených zo 100% ovocia a zeleniny, bez umelých prísad.
Často tu skloňujeme pojem džús. Čo sa vlastne pod týmto názvom skrýva?
Džús je prírodný produkt získaný z čerstvého, chladeného alebo mrazeného zrelého ovocia, alebo zeleniny. V zmysle európskych legislatív, žiadny ovocný alebo zeleninový džús nesmie obsahovať konzervačné látky, farbivá alebo arómy iné než tie, ktoré sa získajú z toho istého ovocia alebo zeleniny, z ktorej je produkt vyrobený. Navyše, ovocné džúsy nesmú obsahovať žiadny pridaný cukor, čo je obzvlášť dôležité. Farba a chuť preto pochádza vždy z daného ovocia a zeleniny, z ktorej je produkt vyrobený. Aby sa zvýšila bezpečnosť pri ich konzumácii, kvalita a predĺžila doba spotreby, podliehajú džúsy pasterizácii.
Už keď sme pri tej pasterizácií, nezabíjajú sa pri nej všetky vitamíny?
To si mnohí myslia. V procese pasterizácie sa teplota produktu rýchlo zvýši a následne zníži. Proces je absolútne bezpečný a zdravotne nezávadný, podobá sa príprave domácich zaváranín. Od domáceho konzervovania sa odlišuje tým, že vďaka moderným riešeniam pasterizácia minimalizuje stratu vitamínov citlivých na teplotu, minerálnych solí alebo makroživín. Úlohou procesu je zachovať hodnotu živín a zároveň zničiť mikroorganizmy a enzýmy, ktoré by v džúse spôsobovali prirodzený proces fermentácie.
Na záver by ste s nami mohli podeliť o recept na kvalitné raňajky. Ako do nich zakomponovať práve džúsy alebo pyré?
Raňajky by mali byť podávané v odľahčenej forme. Dôležité sú nutričné hodnoty a vyváženosť prijímaných živín. Napríklad pyré, vyrobené zo 100% ovocia alebo zeleniny, je ideálnou alternatívou pre vaše raňajky, alebo desiatu. To isté platí pre pohár kvalitného ovocného alebo zeleninového džúsu. Súčasná doba poskytuje moderné a rozumné riešenia ako si náš hektický život trošku uľahčiť a pritom nezabúdať na svoje zdravie.
PR článok