Domáce nátierky na raňajky, olovrant či desiatu. Na opečenú hrianku, jednohubky alebo čerstvú kajzerku. S čerstvou zeleninou alebo plátkom syra. Aj takáto je batátová nátierka s tekvicou, ktorú si viete pripraviť veľmi jednoducho aj doma. Viac jesennejšiu nátierku hádam nepoznáme. Netreba sa báť jej zaujímavej chuti. Spojenie chutí maslovej tekvice a sladkých zemiakov vám ulahodí na prvé sústo.
Sladká chuť batátov nie je pre každého. Práve maslová tekvica zjemní jej výraznú sladkosť. Batátová nátierka s tekvicou je výborná čistá, no môžete si do nej pridať aj slnečnicové jadierka.
Poďme si spolu pripraviť túto netradičnú no veľmi chutnú nátierku.
Na batátovú nátierku s tekvicou budeme potrebovať:
- ½ maslovej tekvice
- 1 sladký zemiak (batát)
- pár kvapiek olivového oleja
- 1 Čl mletej papriky
- ½ Čl mletej škorice
- 1 Čl trstinového cukru
- soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to:
Práca s tekvicou (akoukoľvek) je celkom náročná. Preto si dajte pozor, aby ste sa pri manipulácií neporezali. Tekvicu si rozpolíme a polovičku vydlabeme od semiačok. Opatrne si ju nakrájame na pásiky a potom na menšie kocky. Väčší batát si ošúpeme a nakrájame na približne rovnako veľké kocky ako sme si nakrájali tekvicu. Zeleninu si rovnomerne rozložíme na plech, poprášime mletou paprikou, škoricou, cukrom a dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Na záver pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 30 minút. Po upečení necháme zeleninu vychladnúť na plechu. Po vychladnutí si upečené kocky batátu a tekvice rozmixujeme alebo popučíme na hladkú konzistenciu. Hotovú nátierku prípadne ešte osolíme alebo zjemníme chuť kvapkami olivového oleja. Voilá, batátová nátierka s tekvicou je hotová. Podávame na teplej, opečenej hrianke spolu so syrom alebo čerstvou zeleninou.
Páčil sa vám tento recept na batátovú nátierku s tekvicou? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám batátová nátierka s tekvicou chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.