Už sa viac nemusíte báť jesť pravidelne a bez výčitiek. K tomu, aby ste nadobudli dobrú postavu sa nepotrebujete držať tvrdej diéty. Stačí, ak nahradíte niektoré potraviny ich zdravšou alternatívou.
Vyhýbajte sa sladkostiam
Najviac zo všetkého na naše telo pôsobí cukor. Ten nás pri jeho častom konzumovaní „obaľuje“ a my sa potom len čudujeme, ako sa nám rozširujú boky a brucho naberá na objeme. Ak vylúčime zo svojej stravy sladkosti, máme napoly vyhraté. Samozrejme, že prijímanie cukru je dôležité pre dodanie energie a vyváženie cukru v krvi. Neznamená to však, že raňajky, obed aj večera budú vždy obsahovať nejakú cukrovinku. Skúste nahradiť mliečnu čokoládu horkou, aspoň so 70% kakaa, či už v tuhej alebo tekutej forme. Ak nemáte po ruke žiadnu čokoládu a premôže vás veľká chuť po sladkostiach, zjedzte aspoň jedno jablko. To vás na chvíľu zasýti a zníži chuť na sladké maškrty.
Med miesto bieleho cukru
Podobne postupujte aj pri sladení čaju. Vraví sa, že cukor je biely jed, preto je určite vhodnejším a zdravším sladidlom med (lesný, agátový, repkový). Ak si v reštaurácii vypýtate k čaju med, vyjde vás to síce drahšie, no prospejete tak svojmu zdraviu a napomôžete aj k dosiahnutiu štíhlej línie. Treba si však zapamätať, že med ani citrón sa nedáva do horúceho čaju, stratili by hneď všetky vitamíny. Vydržte, kým trochu vychladne.
Nápoje si môžete dosladiť aj stéviou cukrovou, ktorá je spomedzi cukrov tá najzdravšia varianta. Obsahuje vysoký obsah organických zlúčenín, ktoré sú pre život človeka dôležité: betakarotén, vitamín A a C, bielkoviny, vlákninu a mnoho ďalších. Ako bonus znižuje aj chuť na sladké, podobne ako jablko.
Večer bez nezdravých pochutín
K večernému filmu dozaista patrí aj balík čipsov, chrumiek alebo popcornu. Obchody však ponúkajú aj zdravšiu, nie menej chutnejšiu alternatívu. Špaldové alebo kukuričné placky či tzv. raciolky, ponúkajú vo viacerých príchutiach. Vyberať si tak môžete podobne ako pri chrumkavých čipsoch.
Špaldové placky sú bez prídavku cukru a obsahujú vysoký podiel vlákniny. Hoci vláknina telu nedodáva žiadnu energiu, je pre organizmus veľmi dôležitá. Pomáha zlepšovať trávenie a predchádzať rôznym chorobám. Vedci už v minulosti dokázali, že ľudia, ktorí do svojej stravy pridávajú vlákninu, majú menej infarktov, netrápi ich vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka a sú menej často obézni. Nestačí však iba zdravá strava. Nezabúdajte ani na pravidelný pohyb, cvičenie alebo prechádzky po čerstvom vzduchu.
Doprajte si rybu aspoň jeden deň v týždni
ilustračné foto: pixabay.com