Nazjedenie.sk

Ďatle: energetická bomba nielen pre bežcov

Rozmýšľate aj vy nad tým, že vaše telo potrebuje zmenu? Po zimnom období, kedy si každý z nás dopraje jedla viac ako zvyčajne sa mnohí cítia zle, sú preplnení a ich trávenie nefunguje na sto percent. Ak chcete zredukovať hmotnosť je veľmi dôležité nahradiť cukry prírodnou alternatívou a tou datle jednoznačne sú. Ako každé sušené ovocie, aj datle obsahujú vysoké dávky ovocného cukru, ktorý je ale lepší a zdravší ako ten klasický biely. Navyše, sú zásobárňou energie, ktorú v dnešnej uponáhľanej dobe potrebujeme ako soľ, teda v našom prípade, ako cukor.

 Čo ste možno nevedeli

Palma datľová alebo po našom Datľovník je palma z rodu Phoenix, ktorá sa pestuje hlavne pre svoje sladké plody – datle. Samotný datľovník dorastá do výšky 20 metrov. Na svoj rast si vystačí aj sám alebo rastie spolu s inými rastlinami, ktoré vyrastajú z tej istej koreňovej sústavy. Pôvod tejto sladkej palmy je nejasný, no niektoré zdroje tvrdia, že sa k nám dostala až z Iraku.

Samotné palmy boli veľmi obľúbené ešte za čias faraónov a Kleopatry, kedy sa hojne pestovali na území dnešného Egypta a Mezopotámie.

Neskôr sa však ich pestovanie rozšírilo aj do ďalších kútov sveta, ako napríklad do juhozápadnej Ázie, severnej Afriky, či do oblastí Číny. V súčasnosti sú najväčšími dodávateľmi datlí práve krajiny Blízkeho Východu ako Irak, Alžírsko, Egypt, Saudská Arábia a Irán.9213997793_7a3096f46e_c

Samotné datľovníky sú kultúrnymi rastlinami už takmer 5 000 rokov, takže si toho zažili viac než dosť. Sú o nich zmienky v Biblii, kedy sa nimi posilňovali svätí a tiež kňazi. Svoje miesto má aj v Koráne. Milovníci ďatľov boli Ježiš, Mojžiš a tiež samotný Budha. Podľa izraelského učenia patri k siedmym izraelským plodinám, ktoré boli základnými potravinami vtedajšieho chudobného ľudu. Okrem ďatľov sem patria aj pšenica, sladké figy, hrozno, jačmeň, granátové jablko a olivy.

Prečo by sme ich mali zaradiť do jedálnička?

Datle sa nazývajú aj ovocím študentov, pretože obsahujú látky, ktoré človeka povzbudia a dodajú rýchly cukor. To je veľmi potrebné nielen pre študujúcich, ale aj pre ľudí, ktorí ťažko pracujú a ich mozog potrebuje dodať energiu a živiny. Na druhej strane existujú zarytí nomádski liečitelia, ktorí si dávajú presne päť datlí denne, lebo veria, že po nich sa im bude sladko spať. Je už na vás, ktorej „teórii“ uveríte, ale vedzte, že všetkého veľa škodí a aj ovocný cukor je predovšetkým cukor, ktorý sa vie veľmi rýchlo a hlavne ľahko nalepiť na vaše boky. A vtedy je už jedno, či sladko zaspíte alebo budete počas dňa aktívni ako včeličky.

Toto sladké ovocie obsahuje veľké dávky minerálov a vitamínov. Spomenúť môžeme vápnik, chlór, železo, draslík a aj špecifický druh aminokyseliny, ktorá sa nazýva tryptofán. Práve spomínaná aminokyselina má navodiť pocit únavy a pohody a vy máte sladko zaspať. Tryptofán sa v tele mení na melatonín, látku, ktorú epifýza v mozgu vylúči, keď sa uložíme spať.

Okrem týchto látok sú datle bombou aj na bielkoviny, tuky a prírodný cukor, ktorého obsahujú až 70%. Ich konzumácia je prospešná aj vďaka tomu, že sa v nich nachádza kyselina pantoténová, ktorá tiež navodí pocit pokoja a pohody a pomôže aj po fyzickej stránke- zvýšením energie.

Ďalšie prospešné účinky:

  1. Sú afrodiziakom pre mužov aj pre ženy
  2. Znižujú krvný tlak
  3. Konzumácia datlí prispieva nechtom aj vlasom
  4. Nezrelé plody sa využívajú proti hnačke
  5. Nápoj z datlí tlmí žalúdočné kŕče a bolesti
  6. Podporujú krvotvorbu a metabolizmus buniek

Skladujte datle správne!

Čerstvé vám vydržia v chladničke približne dva týždne. Ak ste sa rozhodli zaobstarať si sušené datle, skladujte ich v uzavretej nádobe a vydržia vám pokojne aj 12 mesiacov. Práve vďaka tejto dlhej trvanlivosti ich obľubovali aj beduíni v subtropických a tropických oblastiach.

Tak čo, dáte im šancu a zaradíte ich do vášho jedálnička? Ak budete hľadať rýchly zdroj energie pre vaše vyčerpané telo, siahnite po datliach! Je už na vás, či si vyberiete sušenú formu, čerstvé alebo datle zlisované do „Raw“ tyčiniek, ktoré trónia v obchodoch so zdravou výživou.

 

 

Ilustračné foto:visualhunt.com 

Exit mobile version