Nazjedenie.sk

Kôpor: voňavý zázrak z vašej záhrady

Trápi aj vás večná dilema, čo na obed? Ak máte vo vašej záhrade voňavý kôpor, tak smelo doňho! Dajú sa z neho vykúzliť voňavé a chutné jedlá a vašu peňaženku to veľmi nezruinuje. Hoci je kôpor braný ako burina a nie je až tak populárny, svojou chuťou a najmä vôňou dokáže zázraky. Navyše je aj veľmi zdravý a tak okrem potešenia svojich chuťových pohárikov dodáte telu aj vitamíny.

Na luxus si nepotrpídill-8104_1280

Kôpor voňavý (Anethum graveolens) je rastlinka z čeľade mrkvovité. Je to jednoročná bylina s rozkonárenou stonkou na konci ktorej sú žltkasté kvety. Dorastá do výšky 50-110 cm a na luxusné podmienky si veru nepotrpí. Nemusíte míňať peniaze na drahé hnojivá, sledovať vo dne v noci teplotu a vlhkosť vzduchu. Kôpor sa vám uchytí takmer všade. Niektorí ho dokonca sadia len tak medzi zeleninu a aj vtedy je priebojný a ujme sa. Aby sme nehovorili iba o jeho pozitívach, jedno negatívum predsa len má. A to je pôda. Obľubuje ich takmer všetky, no jediné kritérium je to, aby nebola príliš vlhká. Pri jeho zbere si tiež nemusíte lámať hlavu nad tým, aká časť sa zbiera, pretože sa využíva celá rastlina. Môžete si ho nazbierať čerstvý a zamraziť ho. Stále však platí, že čím čerstvejšie tým lepšie a plnšie vitamínov. Pri kôpre to platí stonásobne. Sú však aj gazdinky, ktoré kôpor kupujú ako sušený a to v podobe korenia. No je to takmer rovnaké, ako porovnávať hrušky a jablká. Vôňa čerstvo nazbieraného kôpru sa nedá ničím nahradiť.

Prečo konzumovať kôpor?

Prvý dôvod je ten, že neobsahuje takmer žiadne kalórie. 100g kôpru obsahuje len 40 kalórií. Je preto vhodný pri chudnutí, pretože môže dotvoriť šalát a to v priebehu sekundy. Navyše jeho konzumáciou dostanete do vášho tela vitamíny ako vitamín A,B a C. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, železo a tiež dôležitú vlákninu, ktorá je prevenciou proti nepríjemných zápcham.

Ďalšie pozitíva kôpru sú:

Použitie kôpru v kuchyni

Ako som písala vyššie, kôpor si môžete nazbierať čerstvý a dať ho do mrazničky. Ak vás zastihne chuť na kôprovú omáčku, tak si ho len vyberiete a pridáte do jedla. No najzdravšia forma je ako pri všetkých druhoch zeleniny a korenín- tá čerstvá a nijak tepelne neupravená.

Použiť ho môžete pri príprave nátierok, ako prísadu do slaných koláčov, či ako súčasť polievok. Najčastejšie sa však využíva pri príprave slávnej kôprovej omáčky, ktorá je tradičným jedlom nielen našich starých mám. Spolu s domácou knedľou a chutným hovädzím mäsom vám poskytne skvelý tip na nedeľný obed. Ďalším využitím kôpru je to, že sa zvykne pridávať do zaváranín, konkrétne do zaváraných uhoriek. Na čo ho využijete vy, je len a len na vás.

Vyskúšate kôpor aj vy? Ak neviete čo na nedeľný obed, tak stavte na voňavý kôpor. Potešíte tým nielen vaše chuťové bunky ale aj vaše ratolesti.  

 

Ilustračné foto: pixabay.com

 

Exit mobile version