Nazjedenie.sk

KVÍZ: Otestujte sa, ako dobre poznáte bylinky a ich silu

Bylinky sú s človekom spojené odjakživa. V minulosti sa využívali predovšetkým pri rôznych ochoreniach, na zníženie teplôt, proti kašlu či pri kožných ochoreniach. Dnes ich skôr využívame v kuchyni a v gastronómii. Bez mäty či medovky si letnú osviežujúcu limonádu už nevieme ani predstaviť. Levanduľové kvietky nám zas spríjemňujú svojou vôňou šatník. No ak chceme bylinky naplno využívať, stačí len vedieť, ktorá bylinka slúži na čo. Otestujte sa v našom kvíze a preverte svoje vedomosti o liečivýh bylinkách.

[wp_quiz id=”32064″]

Bylinky a zaujímavosti

Ibištek:
Nasledovníci starovekého gréckeho filozofa Pytagora považovali ibiš za posvätný, keďže jeho kvety sa vždy otáčali za slnkom.

Mäta:
Mäta nepatrí len do mojita, pochutnáte si na nej i v zeleninových šalátoch. Okrem toho, že zabezpečí svieži dych, je tretia v poradí (za oreganom a šalviou) s obsahom antioxidantov a tiež pomáha v boji s nadbytočnými kilami. Stačí si privoňať a chuť na jedlo sa zníži.

Nechtík lekársky:
V Holandsku sa sušenými kvetmi ochucujú vývary a lieky.

Oregano:
Oregano je rovnako chutné sušené ako čerstvé a obsahuje v priemere až 20-krát viac antioxidantov ako ostatné bylinky.

Petržlen:
Dve lyžičky čerstvého petržlenu vám zabezpečia až 150 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi, tvorbu kostí a fungovanie pečene.

Tymián:
Obsahuje množstvo mangánu, ktorý posilňuje funkciu mozgu a napomáha k zdravým kostiam, pokožke a chrupavkám.

Šalvia:
Táto aromatická bylinka je bohatá na antioxidanty, obsahuje ich len o čosi menej než oregano. Tiež zlepšuje funkciu mozgu.

Rozmarín:
Ak rozmarín hojne vyrastie, v dome bude rozhodovať žena. Muž ľahostajný k vôni rozmarínu vraj nie je schopný ozajstnej lásky.

Páčil sa vám tento kvíz? Napíšte nám do komentára, koľko ste mali správnych odpovedí. Viac zaujímavých kvízov nájdete na našej stránke nazjedenie.sk v sekcii KVÍZY.

Exit mobile version