Tymián: vôňa sľúbená s chuťou Stredomoria

Tymián patrí medzi aromatické bylinky, ktoré v kuchyniach používajú všetci gurmáni. Kedysi bol všeliekom chudobnejších ľudí alebo voňavým doplnkom domovov. Dnes sa z neho tešíme najmä pri konzumovaní chutných pokrmov.

Dezodorant, vonná kúpeľ či balzamherbs-1476043_1280

Voňavý tymián pochádza zo západnej časti Stredomoria a vo Francúzsku bol kedysi považovaný za antibiotikum chudobných ľudí. Nazvali ho tak kvôli tomu, že je jedným z najsilnejšie pôsobiacich antibiotických byliniek a rastlín vôbec.  Okrem toho, že má liečivé účinky, už viac ako tisíc rokov sú známe aj jeho dezinfekčné vlastnosti. Staroveké civilizácie používali tymián na rôzne účely. Napríklad starí Egypťania ním balzamovali svojich pozostalých, Gréci ho pridávali do kúpeľu a Rimanom poslúžil pri spomínanej dezinfekcii alebo ako predchodca dezodorantu.

Vysušte a rozvoňajte byt

Asi málokto vie, že tymián je poddruh materinej dúšky s podobnými liečivými účinkami, no s výraznejšou chuťou a vôňou. Dosahuje výšku približne 30-40 cm, takže je to poloker. Na suchých a slnečnejších miestach je možné tymián aj vysušiť a využiť ako dekoratívnu rastlinu. Na domáce sušenie by bolo potrebné tymián vystaviť 40°C teplotám. Stvrdnuté lístky treba potom uchovávať v dobre uzavretej a tmavej nádobe. Ak chcete z tymianu získať čo najviac vône, strihajte ho na obed a za suchého, teplého počasia, pretože vtedy má najviac aromatických látok.

Dýchajte ľahšie

V lekárstve sa tymián využíva najmä na uľahčenie spracovania strukovinových a mastnejších jedál. Používa sa aj pri prechladnutiach alebo zápaloch dýchacích ciest, a to kvôli tomu, že tymián je jedným z najlepších bylín s antiseptickými účinkami. Prijímať ho môžete buď pomocou čaju, kvapiek alebo ho len ihalujte. Čaj z tymianu je vynikajúcim prostriedkom na kloktanie alebo vyplachovanie úst. Nemusíte si teda kupovať ústne vody, stačí ak do čistej vody pridáte pár vetvičiek tymianu a necháte ich vo vode lúhovať aspoň desať minút.


thyme-1781007_1280Stredomorská chuť

Táto bylinka je považovaná za jednu z najviac používaných v kuchyniach po celom svete, predovšetkým však v tých stredomorských. Všetci, čo poznajú provensálske korenie, určite vedia, že tymián je jeho základnou zložkou. Výborne sa kombinuje a dopĺňa aj s cesnakom, bazalkou a oreganom. Stačí trocha čerstvého tymianu a dodá neopakovateľnú chuť a vôňu ovocnej šťave, zálievkam, šalátom, omáčkam a všetkým jedlám z mäsa či zeleniny. Počas letnej sezóny nezabudnite na tymián, ak budete grilovať. Jeho chuť sa dokonale hodí aj na grilovanú, dusenú alebo inak pripravovanú rybu. Jeho vetvičky sa nestratia ani v plnke do kurčaťa alebo len tak uložené pod kuracou kožou.

POZOR na tymián

Všetkého veľa škodí, a to platí aj pri tejto aromatickej bylinke. Nemal by sa užívať dlhodobo a ani prekračovať odporúčané dávkovanie. Rovnako tak ho mali obmedziť tehotné ženy alebo pacienti so srdcovocievnym ochorením.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.