Tradičná kyslá fazuľová polievka s údeným je ako vystrihnutá z receptára ktorejkoľvek babičky. Vynikajúca a sýta polievka patrí medzi obľúbené jedlá, a ich recept jednoznačne nemôže chýbať žiadnemu kuchtíkovi.
Kyslá fazuľová polievka s údeným:
- 200 g fazule (akákoľvek)
- 2 väčšie cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g údeného (klobása, slaninka, rebierko, podľa vašej chuti)
- 3 väčšie zemiaky
- 200 ml mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 Pl hladkej múky
- soľ
- čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
- mletá paprika
- kryštálový cukor
- ocot
Ako na to:
Fazuľu si pred prípravou polievky namočíme v studenej vode a necháme na chladnom mieste stáť aspoň 12 hodín, najlepšie cez noc.
Fazuľu aj s vodou vylejeme do väčšieho hrnca a na miernom ohni privedieme do varu. Ak je to potrebné, počas varenia podľa potreby dolievame vodu a pridáme nakrájané údeniny, očistenú cibuľu v celku, bobkový list, čierne a nové korenie. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme do polievky očistené a na kocky nakrájané zemiaky. Približne po pol hodine varenia, odkedy sme do polievky pridali zemiaky a zelenina pekne zmäkla pridáme prelisované strúčiky cesnaku, mletú papriku a soľ. Všetko spolu dobre premiešame. Zmiešame si v nádobke mlieko, smotanu a múku, ktorú dobre premiešame a vlejeme za stáleho miešania cez sitko do polievky, aby sme sa vyhli hrudkám. Zmes necháme prevrieť, ochutnáme a podľa chuti pridáme soľ alebo čierne korenie. Polievku možno dochutiť aj octom a cukrom a podávať ju môžeme s čerstvým pečivom. Voilá, kyslá fazuľová polievka s údeným je hotová, dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám kyslá fazuľová polievka s údeným chutila. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.