Site icon Nazjedenie.sk

Kysnutý jablčník

Potrebujeme:
250 g polohrubej múky, 60 g roztopeného masla, 40 g práškového cukru, 1 žĺtok, 0,75 dl mlieka, štipka soli, citrónová kôra

Na kvások potrebujeme:
50 g polohrubej múky, 20 g droždia, 10 g práškového cukru, 0,5 dl mlieka

Na jablkovú plnku potrebujeme:
500 g očistených jabĺk, 100 g cukru, 2 lyžice vody, mletá škorica podľa chuti

Postup:
Najprv si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť z mlieka, droždia, cukru a múky. Múku so soľou preosejeme, pridáme cukor, maslo, postrúhanú kôru z umytého citróna, nakysnutý kvások a mlieko v ktorom sme rozmiešali žĺtok. Cesto vypracujeme, poprášime múkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí ho na pomúčenej doske vyvaľkáme, natrieme jablkovou plnkou, ktorú sme si pripravili tak, že sme pokrájali očistené jablká, zasypali cukrom, podliali vodou a udusili do mäkka. Potom sme primiešali mletú škoricu a po vychladnutí nám vznikla chutná plnka. Natreté cesto zrolujeme, položíme na vymastený plech a necháme chvíľu kysnúť. Nakoniec potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou a upečieme do zlatista. Po upečení si jablčník pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Ilustračné foto: sxc.hu

Exit mobile version