Site icon Nazjedenie.sk

Kysnutý makovník a orechovník

Potrebujeme: 250g polohrubej múky, 40g práškového cukru, 60g masla, 0,75 dcl mlieka, 1 žĺtok
Na kvások: 0,5 dcl mlieka, 20g droždia, 50g polohrubej múky, 10g práškového cukru

Plnka:
maková: 1,5 dcl mlieka, 150g práškového cukru, 200g maku, 100g hrozienok

orechová: 1,5 dcl mlieka, 200g práškového cukru, 200g orechov, 50g hrozienok

Postup:
Pripravíme si kvások z vlažného mlieka, droždia, cukru a múky a necháme ho nakysnúť. Múku zmiešame s cukrom a štipkou soli, pridáme vlažné roztopené maslo, žĺtok, ktorý sme rozmiešali v mlieku a pripravený vykysnutý kvások. Vypracované cesto poprášime múkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Keď nakysne, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske, natrieme plnkou, stočíme, položíme na plech a necháme ešte chvíľku dokysnúť. Závin potrieme žĺtkom, popicháme vidličkou, aby nám nepopraskal a pečieme. Po upečení ho necháme vychladnúť, nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

Maková plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomletý mak a hrozienka a necháme vychladnúť.

Orechová plnka: Mlieko s cukrom varíme až do zovretia. Primiešame pomleté orechy a hrozienka a necháme vychladnúť.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version