Levanduľa – fialová bylinka, ktorú vďaka jej intenzívnej vôni poznáme všetci. Preslávili ju najviac fialové polia vo francúzskom Provensálsku. No túto jedinečnú, krásnu a liečivú rastlinku si môžete vypestovať aj dom
Kvety levandule sú výnimočne liečivé. Okrem toho, že ich vôňa nevonia komárom a inému dotieravému hmyzu, jej kvety pomáhajú napríklad regenerovať našu pokožku. Okrem toho, si jej kvety viete podať aj v kuchyni. Prinášame vám netradičný recept, ktorý vás v letných mesiacoch príjemne osvieži. Levanduľová zmrzlina je to, čo určite musíte skúsiť.
Levanduľová zmrzlina – čo budeme potrebovať:
- 150 g medu
- 400 ml šľahačky
- 1 PL sušených levanduľových kvetov
Ako na prípravu levanduľovej zmrzliny:
Začneme medom. Ak nemáte tekutý med, vložíme ho do hrnca a zohrejeme do tekutého stavu. Do medu pridáme kvety rozdrvenej levandule a poriadne premiešame. Odstavíme hrniec s medom a levanduľou. Vyšľaháme si tuhú šľahačku, ktorú pomaly primiešavame do hrnca s medom a levanduľou. Zmrzlinu dáme do mrazničky a približne po jednej hodine ju premiešame vidličkou. Zmes môžeme rovnomerne porozlievať do foriem na nanuky a necháme ju poriadne zamraziť. Voilá, osviežujúca levanduľová zmrzlina je hotová.