Nazjedenie.sk

Nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny

Tuky sú v našej strave nenahraditeľné a veľmi prospešné. Už dávno neplatí mýtus, že spôsobujú nadváhu – túto nepríjemnú pozíciu už prevzali cukry. Samozrejme, pokiaľ jete príliš veľa všetkého, odrazí sa to aj na ručičke vašej váhy. Smerom nahor. Pomôcť vám môžu aj nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny.

Trošku chémie

Tuky, iným slovom aj lipidy, sú látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, ktoré sú nerozpustné vo vode. Z chemického hľadiska sú to estery vyšších karboxylových kyselín a trojsýtneho alkoholu: glycerolu – resp. jeho derivátov.almonds-1740176_1920

Lipidy sú zväčša čisté látky, bez chuti a zápachu. Ich vlastnosti ale veľmi ovplyvňujú práve mastné kyseliny. Tuky, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny, majú väčšiu stabilitu a vyššiu teplotu topenia. Naopak tuky, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, nemajú vysokú teplotu topenia a ani dobrú stabilitu.

Hlavný rozdiel je vo väzbách vo vnútri tukov:

Nasýtené mastné kyseliny

  1. Sú prevažne živočíšneho pôvodu (rastlinné tuky a oleje).
  2. Pri izbovej teplote sú pevné.
  3. Prispievajú k zvyšovaniu cholesterolu a sami cholesterol obsahujú.
  4. Sú zdrojom energie.
  5. Chránia naše životné orgány.
  6. Patria sem: kokosový olej, tuk v masle, v mäse…
  7. Zvyšujú riziko vzniku aterosklerózy a srdcovo cievnych ochorení.

Nenasýtené mastné kyseliny

Vo všeobecnosti platí, že tento druh kyselín je zdravší a pre naše telo prospešnejší. K týmto kyselinám, konkrétne k polynenasýteným patria, dve veľmi dôležité skupiny a to: omega 6 a omega 3 kyseliny, nachádzajúce sa najmä v rybom oleji, v kôrovcoch, v tofu, v mandliach a vo vlašských orechoch. Omega 6 kyseliny získavame skoro každý deň a v dostatočnom množstve. S omega 3 kyselinami je to však zložitejšie a telo ich má nedostatok.

Omega 3 mastné kyseliny sú prospešné pre náš mozog, pretože mu dávajú živiny a energiu na každodenné premýšľanie. Pomáhajú brzdiť priebeh kardiovaskulárnych chorôb, reumatických ochorení a podľa jednej štúdie dokonca zabraňujú degenerácii žltej škvrny v oku, ktorá keď odumrie, človek oslepne. Pozitívne vplývajú aj na lupienku, astmu a poruchy obličiek. Vedci tiež zistili, že sa vo veľkej miere podieľajú na tvorbe nervového tkaniva.

Ak chcete zvýšiť príjem týchto dôležitých kyselín, začnite jesť ryby a to aspoň dvakrát týždenne. Ryby vás zasýtia a vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín ich váš žalúdok rýchlejšie strávi. Ryby sú výbornou voľbou, pokiaľ chcete zredukovať vašu hmotnosť. Obsahujú vysoké množstvá bielkovín, ktoré sú pri chudnutí a naberaní svalovej hmoty nevyhnutné. Obsahujú iba malé množstvo tuku, takže sa vám hneď nenalepia na boky a zadok. Denný príjem týchto kyselín by sa mal pohybovať v rozmedzí od 21 – 31 gramov denne.

Žite zdravšie!

 Ak vás zaujíma zdravá výživa a chcete svojmu telu dopriať len to najlepšie, určite si bližšie posvieťte na tieto kyseliny. Budete viac informovaní, zdravší a možno aj o dve konfekčné veľkosti menší.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version