Nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny

Tuky sú v našej strave nenahraditeľné a veľmi prospešné. Už dávno neplatí mýtus, že spôsobujú nadváhu – túto nepríjemnú pozíciu už prevzali cukry. Samozrejme, pokiaľ jete príliš veľa všetkého, odrazí sa to aj na ručičke vašej váhy. Smerom nahor. Pomôcť vám môžu aj nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny.

Trošku chémie

Tuky, iným slovom aj lipidy, sú látky rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, ktoré sú nerozpustné vo vode. Z chemického hľadiska sú to estery vyšších karboxylových kyselín a trojsýtneho alkoholu: glycerolu – resp. jeho derivátov.almonds-1740176_1920

Lipidy sú zväčša čisté látky, bez chuti a zápachu. Ich vlastnosti ale veľmi ovplyvňujú práve mastné kyseliny. Tuky, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny, majú väčšiu stabilitu a vyššiu teplotu topenia. Naopak tuky, ktoré obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, nemajú vysokú teplotu topenia a ani dobrú stabilitu.

Hlavný rozdiel je vo väzbách vo vnútri tukov:

  • Nasýtené mastné kyseliny neobsahujú vo svojom reťazci dvojité väzby, preto tvoria iba dlhé reťazce v molekule. Patria sem napríklad: palmový olej, kyselina laurová, kyselina stearová, kyselina palmitová…
  • Nenasýtené mastné kyseliny obsahujú buď jednu dvojitú väzbu (mononenasýtené), alebo viacero dvojitých väzieb (polynenasýtené) v molekule.
  • Zaujímavosťou je to, že niektoré polynenasýtené kyseliny sú esenciálne, čo pre nás znamená, že ich musíme telu dodávať vo forme stravy alebo doplnkov výživy, pretože naše telo si ich samo nevie vytvoriť.

Nasýtené mastné kyseliny

  1. Sú prevažne živočíšneho pôvodu (rastlinné tuky a oleje).
  2. Pri izbovej teplote sú pevné.
  3. Prispievajú k zvyšovaniu cholesterolu a sami cholesterol obsahujú.
  4. Sú zdrojom energie.
  5. Chránia naše životné orgány.
  6. Patria sem: kokosový olej, tuk v masle, v mäse…
  7. Zvyšujú riziko vzniku aterosklerózy a srdcovo cievnych ochorení.

Nenasýtené mastné kyseliny

Vo všeobecnosti platí, že tento druh kyselín je zdravší a pre naše telo prospešnejší. K týmto kyselinám, konkrétne k polynenasýteným patria, dve veľmi dôležité skupiny a to: omega 6 a omega 3 kyseliny, nachádzajúce sa najmä v rybom oleji, v kôrovcoch, v tofu, v mandliach a vo vlašských orechoch. Omega 6 kyseliny získavame skoro každý deň a v dostatočnom množstve. S omega 3 kyselinami je to však zložitejšie a telo ich má nedostatok.

Omega 3 mastné kyseliny sú prospešné pre náš mozog, pretože mu dávajú živiny a energiu na každodenné premýšľanie. Pomáhajú brzdiť priebeh kardiovaskulárnych chorôb, reumatických ochorení a podľa jednej štúdie dokonca zabraňujú degenerácii žltej škvrny v oku, ktorá keď odumrie, človek oslepne. Pozitívne vplývajú aj na lupienku, astmu a poruchy obličiek. Vedci tiež zistili, že sa vo veľkej miere podieľajú na tvorbe nervového tkaniva.capsule-1079838_1280

Ak chcete zvýšiť príjem týchto dôležitých kyselín, začnite jesť ryby a to aspoň dvakrát týždenne. Ryby vás zasýtia a vďaka obsahu esenciálnych aminokyselín ich váš žalúdok rýchlejšie strávi. Ryby sú výbornou voľbou, pokiaľ chcete zredukovať vašu hmotnosť. Obsahujú vysoké množstvá bielkovín, ktoré sú pri chudnutí a naberaní svalovej hmoty nevyhnutné. Obsahujú iba malé množstvo tuku, takže sa vám hneď nenalepia na boky a zadok. Denný príjem týchto kyselín by sa mal pohybovať v rozmedzí od 21 – 31 gramov denne.

Žite zdravšie!

 Ak vás zaujíma zdravá výživa a chcete svojmu telu dopriať len to najlepšie, určite si bližšie posvieťte na tieto kyseliny. Budete viac informovaní, zdravší a možno aj o dve konfekčné veľkosti menší.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *