Aj keď nám teraz kraľuje neúprosná a chladná ľadová kráľovná – zima, túto hnedú pochúťku si môžete dopriať aj tak a to vo forme známeho gaštanového pyré, ktoré prekvapí nielen chuťou, ale najmä obsahom výživných látok. Tie pravé a voňavé pečené gaštany boli hitom najmä na nedávnych Vianočných trhoch a v jeseni zas hračkou pre deti, ktoré si z nich vyrábali rozkošné postavičky, aby zahnali strach z tmavých jesenných večerov. Tak čo, v akej forme gaštany ochutnáte vy?
Momentálne tieto chutné plody nemávame na tanieroch každý deň, skôr iba výnimočne, ak aj vôbec, no v minulosti patrili práve oni k hlavným zdrojom výživy našich ťažko pracujúcich predkov. Strom gaštana jedlého patrí k najstarším drevinám na Zemi a pamätá ešte dobu bronzovú. Má valcovitý, rozkonárený kmeň a môže mať výšku až 30 metrov. V minulosti mu bol dávaný pekný prívlastok – „chlebový“ strom, pretože ak bolo nedostatok potravy a obilnín, gaštany boli jediným pokrmom, ktoré vedeli bohato nahradiť chlieb.
Jedlý gaštan rastie najmä v oblasti Ázie, Kórei a v Číne, no vyskytuje sa aj v Európe. Existuje až 15 druhov gaštanov a ich drevo sa vyznačuje vlastnosťami, ktoré mnohí porovnávajú s dubovým drevom. Odoláva hnilobe a je schopné prežiť aj niekoľko sto rokov. Ak by ste si ním chceli zakúriť, tak dokáže horieť skoro bez dymu.
Plodom gaštanu jedlého je ostnatá tobolka, ktorá obsahuje dve až tri nažky – gaštany. Obalené sú hnedou nejedlou šupkou. Plody gaštanu sa líšia, odborníci hovoria, že existuje od 300 do 1 000 rôznych sort. Záhradkári však gaštany delia iba do 4 hlavných skupín.
- Maróny
- Gaštany veľkoplodé
- Gaštany strednoplodé
- Gaštany maloplodé
Obsah látok alebo prečo je vhodné ich jesť?
Obsahujú:
- Veľké dávky vitamínov a to najmä vitamín K, C, B a E, pričom obsah vitamínu C je porovnateľný s obsahom tohto vitamínu v citrónoch
- Minerály, ako napríklad vápnik, zinok, železo či draslík
- Kyselinu pantoténovú
- Až 60% škrobu
- Biotín
- Betakarotén
- Bielkoviny
- Tanín ako výbornú ochranu pred voľnými radikálmi
- Naopak neobsahujú takmer žiadny škodlivý glutén, cholesterol a tuky
Pomáhajú pri:
- Anémii = chudokrvnosti
- Kardiovaskulárnych ochoreniach
- Pôsobia ako detox
- Konzumácia je výborná pri vyčerpanosti a pri bolestiach hlavy
- Sú vhodné pri hypertenzii a vysokom cholesterole
- Zlepšujú trávenie
- Skvalitnia vaše vlasy, nechty a pokožku
- Vhodné sú tiež pri reumatických ochoreniach alebo pri cukrovke
- Zatočia s depresiou
Ilustračné foto:pixabay.com