Nazjedenie.sk

Ochutnajte kozie mlieko!

Naše staré mamy a mamy nám od malička vštepovali, že je veľmi dôležité piť mlieko, pretože vďaka nemu budeme mať krajšie zuby a silné kosti. Tieto účinky mlieka platia aj dodnes a s obľubou si ho pridávame do kávy alebo ako ingredienciu do prívarkov a krémových polievok. Existuje však aj druh mlieka – kozie, ktoré je vhodné aj pre ľudí, ktorí s mliekom nie sú kamaráti a majú laktózovú intoleranciu. Viete o zázračných účinkoch kozieho mlieka?

Ne/ekonomický produkt?goat-490986_1280

Kozie mlieko je produkt, ktorý je vyrobený z mliečnych žliaz kôz. Malofarmári, ktorí kozy chovajú majú šťastie, pretože si dúšky tohto bieleho zázraku môžu dopriať denne. My ostatní, ktorí farmy nemáme sa musíme uskromniť buď s kravským mliekom alebo kozie mlieko kupovať na trhoch a od chovateľov. Kravské mlieko je v našej krajine produkované v kvantách. Kravské mlieko je produkt, ktorý až tak výrazne nezaťaží našu peňaženku. Kozie mlieko je z tohto ekonomického hľadiska drahšie, pretože koza ho nevyprodukuje toľko. Závažným problémom je aj to, že kozy vypúšťajú do mlieka jedy z krmiva alebo rôzne vírusy a baktérie. Ak koza skonzumuje napríklad ľuľkovec zlomocný, jej mlieko je otrávené. Ak sa na ňu prisaje kliešť a vpustí do jej krvi toxíny – nákaza kliešťovej encefalitídy je v mlieku. Kozie mlieko je výborné a je rozhodne zdravšie ako kravské mlieko, no len za dodržania prísnych hygienických podmienok a pri podávaní kvalitného krmiva.

Vhodné aj pre alergikov aj proti rakovine

O tom, že kozie mlieko je vhodné aj pre tých, ktorí trpia neznášanlivosťou mliečnych výrobkov sme písali už vyššie. Je ľahšie stráviteľné a v porovnaní s kravským mliekom obsahuje viac minerálovbielkovín. S obsahom mononenasýtených a polynasýtených mastných kyselín výrazne konkuruje mlieku, ktoré je produkované kravami. Mastné kyseliny s krátkymi a stredne dlhými reťazcami pôsobia priaznivo najmä na srdcovocievny systém, pretože znižujú tvorbu cholesterolu. Okrem znižovania tvorby celkového cholesterolu si dokážu poradiť aj so zlým LDL cholesterolom.

Rakovina je novodobá metla ľudstva. O tom niet najmenších pochýb. Podľa jednej zahraničnej štúdie, realizovanej francúzskym lekárom bolo zistené, že po užívaní kozieho mlieka sa výrazne znížilo riziko toho, že u operovaných onkologických pacientov opäť prepukne nanovo choroba. Koza si totiž dokáže sama vytvoriť efektívne protilátky, ktoré zabíjajú rakovinové bunky a teda nikdy na rakovinu neochorie. To isté sa deje aj v ľudskom tele po vypití kozieho mlieka. Naša imunita vytvorí vďaka koziemu mlieku protilátky proti rakovine a tie ničia onkologické bunky. Pri agresívnych formách rakoviny však tento proces funguje horšie, ak aj vôbec, no zo všetkých liekov na svete je jediný účinný na sto percent a to naše pozitívne myslenie. No vráťme sa späť ku koziemu mlieku.. Ďalšie výskumy uvádzajú zaujímavú skutočnosť a síce, že až 7,5% detí je alergických na kravské mlieko a naopak 70% detí nie je alergických na to kozie. Okrem rakoviny tento zázrak zatočí aj s takou tuberkulózou.

Vo svete je zdokumentovaných už viacero prípadov. Najzaujímavejší fakt o kozom mlieku je ten, že keď v roku 1945 zhodili Američania atómovú bombu na mestá Hirošima a Nagasaki, kozy v tej oblasti boli imúnne voči vzniku rakoviny a jediné z populácie zvierat neochoreli. To už stojí za zmienku.

Aké sú ešte ďalšie pozitíva kozieho mlieka?

Blahodarne pôsobí na našu nervovú sústavu a pravidelná konzumácia dokáže zmierniť stres a vnútorné napätie. Reguluje vlhkosť našej pleti, takže ak trpíte suchou a ekzematickou pleťou, pitie kozieho mlieka vám urobí dobrú službu a to v surovom, či v umelom stave vo forme krémov a mastičiek. U ľudí s nadváhou kozie mlieko pôsobí ako prírodný spaľovač tuku, pretože okrem toho, že lieči podvýživu dokáže zabrániť aj priberaniu.

Ak vám neprekáža silná pachuť kozieho mlieka a chcete zaradiť do vášho denného menu aj túto „superpotravinu“, určite choďte smelo do toho! Je výborné aj ako prevencia a taktiež náhrada kravského mlieka, ktoré je samo o sebe plné alergénov. Urobíte dobrú službu svojmu tráveniu a tiež aj svojim ratolestiam.

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com 

Exit mobile version