Nazjedenie.sk

Paradajky sú účinné proti rakovine

Zrelé paradajky by nikdy nemali chýbať na našich tanieroch. Okrem toho, že sú šťavnaté a chutné, majú aj výrazný vplyv na ľudské zdravie. Preto by sme mali skonzumovať aspoň jednu paradajku denne.

Ich história siaha až do 5. storočia pred našim letopočtom, kedy paradajky začali pestovať peruánski Indiáni. Pochádzajú teda z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Do Európy sa dostali vďaka Kolumbusovi na konci 15. storočia. V súčasnosti sa pestujú predovšetkým v krajinách južnej Európy. V Španielsku sa ich urodí tak veľa, že sa tam každoročne konajú paradajkové vojny. Dnes už poznáme viac ako 4000 rôznych odrôd. Majú rozmanité tvary, veľkosti i farby. Napr. červenú, oranžovú, žltú, fialovú, hnedú i zelenú.

Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si vypestujeme doma. Dozretím na slnku totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a odzrkadľuje sa to aj na ich chuti a vôni. Pestovanie paradajok nie je náročné. Darí sa im aj v chladnejších oblastiach Slovenska, najmä ak sú v skleníkoch. Chuť domácej paradajky a paradajky kúpenej v supermarkete sa nedá porovnať. Tie z obchodov sú najmä v zimnom období plné chemických látok, ktoré sa zdržiavajú hlavne v šupke. Preto by ste takéto paradajky mali jesť radšej bez nej.

Rajčiny sa pripravujú sa na tisíce spôsobov. Výborne chutia surové aj varené. Skvele sa kombinujú so syrmi, cesnakom, bazalkou, majoránom a olivovým olejom. Dobrou voľbou je aj čerstvá rajčinová šťava priamo z odšťavovača. Výsledkom jej pravidelného pitia bude pružná pleť bez vrások. Okrem toho pomáha aj proti únave a migréne. Paradajky však nikdy nezmrazujte. Zmrznutím strácajú chuť, živiny i tvar.

Rajčiny sú bohatým zdrojom lykopénu. Nachádza sa v šupke. Ak  ich zvyknete pred varením ošúpať, nerobte to. Koncentrácia lypokénu totiž tepelnou úpravou stúpa. Najviac ho obsahuje pretlak, pyré, kečup a lečo. Lykopén má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. V spolupráci s inými rastlinnými látkami aktivuje enzýmy, ktoré chránia organizmus pred vznikom nádorov. Má teda silné protirakovinové účinky. Pomáhajú bojovať proti rakovine maternice, prsníka, pankreasu, pľúc, prostaty aj tráviaceho traktu. Paradajky v kombinácii malým množstvom tuku, napr. s olivovým olejom, zlepšujú vstrebávanie tejto látky do tela.

Je málo rastlín, ktoré obsahujú toľko vitamínov ako rajčiny. Patria vo všeobecnosti medzi najzdravšie druhy zeleniny. Paradajka obsahuje vitamín A,B,C,E a K,  z minerálov draslík, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok, vápnik, mangán či meď. Draslík je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Pravidelná konzumácia zabraňuje infarktu a mŕtvici. Rajčiny neobsahujú tuk, majú nízky obsah soli a cukru a tiež nízky glykemický index. Pre nízky obsah kalórií sú teda výborným pokrmom pri znižovaní hmotnosti. Červenú farbu im dodávajú rastlinné farbivá, karotény. Najvýznamnejšie sú lykopén a betakarotén. Posilňujú imunitu a zachytávajú voľné kyslíkové radikály, vďaka čomu chránia bunky pred poškodením. Pomáhajú zachovať zdravú kožu, sliznice, srdce a cievy a chránia pred infekciami. Zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Ak vás trápi pocit nafúknutého bruška alebo máte problém s vyprázdňovaním, odporúča sa zjesť dve paradajky denne.

Ďalšie pozitívne účinky paradajok:

Nejedzte zelené paradajky!

Nedozreté plody sú jedovaté. Spolu s listami obsahujú alkaloidy, ktoré sú vo väčšom množstve aj smrteľne jedovaté. Nebezpečenstvo môže predstavovať už konzumácia jediného kusu. Otrava sa prejavuje vracaním, bolesťami hlavy a žalúdočnými kŕčmi. Škodlivá látka sa nezničí ani tepelnou úpravou. Navyše, nie sú ani chutné. Pred konzumáciou taktiež odstráňte lôžko pri stopke a prípadné zelené miesta.

Foto: pixabay.com

Exit mobile version