Nazjedenie.sk

Stravovanie počas letných mesiacov

Počas letných mesiacov je nesmierne dôležité ochladzovať svoj organizmus. Mnohí však nevedia, ako. Naše telo znáša vysoké teploty veľmi ťažko. Pomôžme mu pri ochladzovaní. Ak zvolíte správne potraviny, horúčavy budete zvládať omnoho lepšie.

tomatoes-447163_640V týchto neznesiteľných horúčavách vám pomôže napríklad aj tvaroh. Kombinovať ho môžete s jogurtom, ovocím alebo aj ryžou. Uhorka je taktiež vhodná potravina, ktorá schladí váš organizmus a dokonca má aj málo kalórii. Na obed si môžete pripraviť chutný uhorkový šalát.

Počas leta sa odporúča skonzumovať denne aspoň jedno sladké a šťavnaté ovocie. Broskyne, nektarinky, slivky a hrušky sú tým pravým pre váš organizmus. Nielen že hydratujú, ale zároveň čistia pleť. Pikantné jedlá vás taktiež schladia. Aj keď vám to pripadá nemožné, je to tak. Skúste do jedla pridať pálivú papriku, čerstvý zázvor, čierne korenie a čakajte, ako zareagujete. Telo bude bojovať proti páleniu, horúčave a začne sa ochladzovať.

Veľmi chladné nápoje alebo zmrzlina môžu u niekoho vyvolať tráviace ťažkosti. Namiesto toho zvoľte červený alebo žltý melón. Telu dodá potrebné množstvo tekutín a zároveň pocítite aj osvieženie. Taktiež môžete odšťavovať citrusové plody. Šťavu dajte na chvíľu do chladničky a potom si vychutnávajte osviežujúcu chuť. Citrón s medom je kombinácia, ktorá vám počas letných mesiacov pomôže osviežiť a zároveň dodať aj potrebnú energiu. Taktiež sa snažte konzumovať zeleninu s vyšším obsahom vody. Listový šalát, spomínaná uhorka alebo kukuričný klas, to všetko sú potraviny, ktoré riedia krv a tým majú chladivý účinok.

Počas leta obmedzte červené mäso a skúste jesť viac rýb a ustríc. Aj cibuľa pôsobí proti horúčave, zároveň bojuje aj proti chorobám. Netreba zabúdať, že choroby sa prenášajú aj počas letných mesiacov. Veľmi účinný je aj zelený čaj. Ochladzuje a je dobrým zdrojom antioxidantov, ktoré môžu neutralizovať bunkové poškodenie spôsobené slnečným žiarením.

Leto je pre náš organizmus veľmi náročné. Nezabúdajme na to a skúsme predchádzať zbytočným kolapsom z tepla. Veľmi dôležitý je aj pitný režim. Treba ho dodržiavať aj počas športu, práce, či prechádzok. Zvyknite si na to, že bez fľaše s vodou by ste z domu vychádzať určite nemali.

Autor: Dads
Zdroj: articles.timesofindia.indiatimes.com
Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version