Potrebujeme:
1 karfiol,
50 g masla,
30 g hrubej múky,
200 ml zeleninového vývaru,
200 ml mlieka,
50 g syru niva,
1 žĺtok,
strúhanku,
soľ.
Postup:
Karfiol rozkrojíme na štvrtinky a uvaríme v osolenej vode do polomäkka. Do rozpusteného masla pridáme hrubú múku, opražíme, zalejeme mliekom, vývarom, osolíme a niekoľko minút povaríme za stáleho miešania. Pridáme nadrobený syr a varíme, kým sa nerozpustí. Odstavíme z ohňa a vmiešame žĺtok. Uvarený karfiol dáme do vymastenej zapekacej misy vysypanej strúhankou, polejeme omáčkou, posypeme strúhankou a vo vyhriatej rúre na 200 °C zapečieme dochrumkava. Podávame poliate roztopeným maslom, so zemiakmi a šalátom.
Foto: pixabay.com