Ďumbier je veľmi známa rastlina, ktorú všetci poznáme pod názvom zázvor. Je to liečivý zázrak so špecifickou chuťou, ktorý pripomína malý bambus. Už od dávnych čias sa pestuje v južných oblastiach Číny a Indie, prednedávnom sa začal pestovať aj v Queenslande v severnej Austrálii. V stredovýchodnej a európskej kuchyni sa používa skôr sušený než čerstvý zázvor. Aj u nás na Slovensku sa môžeme so zázvorom stretnúť v takmer každých potravinách, či už v čerstvej alebo v sušenej forme.
Ako mnohé gazdinky už vedia, zázvor podporuje trávenie, zmierňuje nutkanie na vracanie, najmä pri cestovaní, ranných nevoľnostiach alebo pri morskej chorobe. Podporuje aj krvný obeh , pôsobí ako prevencia pred respiračnými a črevnými chorobami, pomáha pri bolestiach zubov, je vynikajúcim pomocníkom pri liečbe chrípky či prechladnutia. Taktiež stimuluje pečeň a pôsobí detoxikačne.
Jarné počasie nám prináša mnoho daždivých dní, ktorým môže náš organizmus veľmi ľahko podľahnúť. Skúsme sa preventívne chrániť. Jednou z možností, ako takéto počasie zvládnuť je prijímať dostatok čerstvej zeleniny, ovocia a nezanedbávať zdravé bylinky, či koreniny. Vaše telo sa vám určite odvďačí.
Autor: Dads
Ilustračné foto: pixabay.com
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni