ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Zázvor a jeho tajomstvá

Ďumbier je veľmi známa rastlina, ktorú všetci poznáme pod názvom zázvor. Je to liečivý zázrak so špecifickou chuťou, ktorý pripomína malý bambus. Už od dávnych čias sa pestuje v južných oblastiach Číny a Indie, prednedávnom sa začal pestovať aj v Queenslande v severnej Austrálii. V stredovýchodnej a európskej kuchyni sa používa skôr sušený než čerstvý zázvor. Aj u nás na Slovensku sa môžeme so zázvorom stretnúť v takmer každých potravinách, či už v čerstvej alebo v sušenej forme.

bowl-336538_640Zázvor sa používa na celom svete, napríklad sa ním dochucujú slané jedlá, ryby, či iné plody mora. Taktiež sa pridáva do kapusty a listovej zeleniny, dochucujú sa ním aj rôzne dressingy. Hádam najznámejší je zázvorový čaj, ktorý si jednoducho pripravíte aj doma. Potrebujete naň jednu lyžičku najemno postrúhaného koreňa, ktorý zalejete vriacou vodou a necháte niekoľko minút postáť. Po scedení môžete jeho výraznú štipľavú chuť zjemniť, citrónom, medom alebo cukrom. Vynikajúce sú aj zázvorové koláčiky, známe pod názvom zázvorníky.

Ako mnohé gazdinky už vedia, zázvor podporuje trávenie, zmierňuje nutkanie na vracanie, najmä pri cestovaní, ranných nevoľnostiach alebo pri morskej chorobe. Podporuje aj krvný obeh , pôsobí ako prevencia pred respiračnými a črevnými chorobami, pomáha pri bolestiach zubov, je vynikajúcim pomocníkom pri liečbe chrípky či prechladnutia. Taktiež stimuluje pečeň a pôsobí detoxikačne.

Jarné počasie nám prináša mnoho daždivých dní, ktorým môže náš organizmus veľmi ľahko podľahnúť. Skúsme sa preventívne chrániť. Jednou z možností, ako takéto počasie zvládnuť je prijímať dostatok čerstvej zeleniny, ovocia a nezanedbávať zdravé bylinky, či koreniny. Vaše telo sa vám určite odvďačí.

Autor: Dads
Ilustračné foto: pixabay.com

Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *