Odšťavovanie ovocia je bežnou činnosťou vo viacerých domácnostiach. Vytlačiť si svoj vlastný čerstvý pomarančový, jablkový alebo multivitamínový džús je predsa na nezaplatenie. Chutné šťavy môžeme získať aj odšťavením zeleniny. Na čo všetko sú prospešné sa dozviete v článku.
Batáty sú u nás takmer neznáme. Ide o takzvané
Brokolica poskytuje tmavozelenú šťavu s horkastou príchuťou, kvôli ktorej ju neobľubuje veľké množstvo ľudí. Mala by byť riedená jemnejšími džúsmi, napríklad s mrkvovým v pomere 1:4. Je vhodná na redukciu telesnej hmostnosti, zabraňuje vzniku zhubných ochorení a prečisťuje organizmus. Brokolicu pred odšťavením nakrájajte na menšie kúsky, pričom neodstraňujte stopku. Môžete použiť aj listy. Čo sa týka vitamínov, nájdeme v nej všetky látky obsiahnuté v batátoch.
Cvikla produkuje fialovú silnú šťavu, ktorú je rovnako ako brokolicu potrebné miešať s inými džusmi v pomere 1:4. Šťava z cvikly posilňuje organizmus a pomáha pri tvorbe červených krviniek. Je prospešná pre ženy pri poruchách menštruácie. Odporúčaná denná dávna sú dva až tri vinné poháre denne (60 až 100 gramov). Nepite ju naraz čistú alebo vo väčšom množstve, ako jeden vínny pohár, pretože môže spôsobiť nevoľnosti či závrate kvôli jej silným čistiacim účinkom. Cviklu pripravíte tak, že odrežete drevnaté výrastky, ošúpete ju a nakrájate na vačšie kúsky. Môžete použiť aj listy. Obsahuje kyselinu listovú, vitamín C a B, draslík, vápnik, fosfor, sodík a malé množstvo zinku, medi a železa. Cvikla je veľmi dobrá v kombinácií s mrkvou a s jablkom. Mimochodom, jablko je jediné ovocie, ktoré môžete kombinovať zo zeleninovými šťavami.
Šťava z papriky je výborná, bez ohľadu na to, či ste použili zelenú, červenú alebo žltú. Červená paprika však poskytuje o niečo sladšiu šťavu, ktorá sa hodí hlavne k trpkým nápojom. Je prospešná pre vaše nechty, vlasy a pri tvorbe akné, kedže odstraňuje odpadové látky z hrubého čreva. Mrkvovo-papriková šťava vám uľaví od bolesti brucha, koliky alebo nafukovania. Papriku nakrájajte na väčšie kúsky a odšťavte.
Rebarboru používame na dochutenie nevýrazných kombinácií a zaobchádzame s ňou veľmi opatrne, pretože dráždi obličky. Pre odšťavenie ju nakrájame ma kratšie kúsky. Je bohatá na veta-karotén, biotín, vitamín C, B, draslík, fosfor, sodík a malé množstvo stopových prvkov.
Šťava z uhorky je vodnatá a osviežujúca, vhodná do intenzívnejších kombináciií. Uhorka patrí medzi najznámejšie prírodné diuretika, podporuje vylučovanie moču. Pomáha pri raste vlasov a nechtov vďaka vysokému obsahu kremíka a síry. Uhorková šťava pomáha aj pri kožných chorobách alebo pri vysokom a nízkom krvnom tlaku vďaka vysokému obsahu draslíka.Zmes uhorkovej šťavy s mrkvou ma priaznivé účinky na reumatické bolesti spôsobené nadmerním ukladaním kyseliny močovej v tele. Ak k nim pridáte ešte šťavu z cvikly, detoxikačný proces sa urýchli. Na prípravu šťavy uhorku ošúpte a nakrájajte na silnejšie prúžky.
Ilustračné foto: pixabay.com