Obdobie zimných a chladných dní je pre mnohých skôr nepeknou predstavou chrípok a rapídneho zníženia imunity. Počas zimy pôda na záhradách a poliach odpočíva, a preto sme zväčša odkázaní na zeleninu kupovanú v obchodoch. Existuje však niečo, čo si môžeme pripraviť vopred, dodá nám cez zimu potrebné vitamíny a môžeme to využiť v teplej aj studenej kuchyni. Kapusta.
Málokto vie, že kapusta je najstaršou kultivovanou zeleninou, ktorá sa pestuje už vyše štyritisíc rokov a jej pravlasťou je pobrežie západného Stredomoria a Atlantiku. Existuje v rôznych farbách, tvaroch a veľkostiach. Vo svojich záhradkách si v lete môžeme vypestovať napríklad kapustu obyčajnú, zelenú zeleninu podobnú kelu kučeravému. Takáto kapusta by sa mala konzumovať po tepelnej úprave. Aj keby ste ju chceli pridať do studených šalátov, mala by sa aspoň chvíľu variť v teplej vode. Spôsobov na prípravu kapusty obyčajnej je veľmi veľa, stačí si vybrať. Môžete ju variť, dusiť, smažiť. Je vhodná do polievok či dokonca na prípravu omáčok.
Snáď najväčšou dávkou vitamínov je pre nás v zime biela kapusta, ktorú väčšinou premieňame na kyslú. Kapusta má totižto vo svojej kyslej podobe všestranné využitie od príloh k mäsu, cez ingredienciu do segedínskeho guľáša či kapustnice, až po tradičné kapustníky. Ak z nej chcete vyťažiť čo najviac a napomôcť tak svojmu organizmu k lepšiemu fungovaniu, nespoliehajte sa na kupovanú kyslú kapustu, ale na tú, ktorú si poctivo pripravíte sami doma. Každý má na jej prípravu svoj zaužívaný recept, no niekoľko základných pravidiel by mali dodržiavať všetci.
Príprava kyslej kapusty
Kapustu treba predovšetkým dobre umyť a odstrániť vrchné listy a hlúby. Najviac práce a času zaberie strúhanie. Ideálne je, ak sú prúžky 2 až 3 mm široké. V mnohých rodinách sa dedia tzv. rezačky vyrobené z dreva. V dnešnej modernej dobe nám túto prácu dokážu zjednodušiť kuchynské roboty a iné mechanické strúhadlá. Nastrúhanú kapustu vrstvíme napr. do čistej a plachtou vystlanej vane. Každú vrstvu treba posoliť. So soľou to však netreba preháňať, pretože kapusta by mohla zmäknúť a stratiť svoju lahodnú chuť. Takto pripravenú kapustu treba nechať aspoň tri hodiny odležať, aby pustila šťavu. Táto šťava je vhodná ako doplnok pri liečbe podráždeného alebo zapáleného hrubého čreva a pomáha zároveň aj v prípade, že si neviete dať rady s „opicou“ po ťažkej noci. Pri prekladaní do kamenného suda treba kapustu poriadne vyžmýkať a zatlačiť ju rukou alebo nohami. Jednotlivé vrstvy v sude možno ochutiť rascou, čiernym celým korením, rozštvrtenými jablkami, bobkovými listami či cibuľou. Nakoniec treba obmedziť prísun vzduchu, a to zaťažením drevenými doskami alebo umytým kameňom.
ilustračné foto: pixabay.com