Nazjedenie.sk

Ako čo najlepšie využiť mrazničku

Z mrazničky, ktorá je dobre zásobená, vždy pripravíte chutné a rýchle jedlo pre rodinu alebo priateľov, čo sa zastavia na neočakávanú návštevu. Okrem polotovarov a ľadu sa tu výborne skladuje už hotové jedlo –  ak varíte obed a časť sa vám zvýši, zmrazte ju. Ak máte dostatok času, čosi napečte alebo si pripravte korpus na pizzu či karí omáčky a zmrazte to tiež. V budúcnosti vám to ušetrí množstvo času.

Správna teplota

Optimálna teplota, pri ktorej si potraviny udržia svoje živiny, je -26 °C a nazýva sa teplota zmrazovania. Mrazničky sú však vyrobené tak, aby udržiavali teplotu len -18 °C, ktorá je potrebná na to, aby potravina zostala zmrazená. Ak ju chcete zvýšiť, najlepšie je zadovážiť si teplomer do mrazničky a teplotu regulovať. Pre správny chod mrazničky je dôležitý aj jej obsah – ak je plná, pracuje výkonnejšie a úspornejšie. Prázdne miesto preto zaplňte napríklad chlebom, ľadovými kockami, hrachom, kukuricou alebo pokrájanou cibuľou.

Dobré rady, ako zaplniť mrazničku

Dĺžka bezpečného skladovania potravín závisí od vašej mrazničky. To zistíte podľa hodnotenia hviezdičkami. Čím viac hviezdičiek má vaša mraznička, tým dlhšie vám potraviny vydržia nepoškodené.

Potraviny nevhodné na zmrazovanie

Šalát, uhorky a reďkovka obsahujú veľké množstvo vody, a preto pri zmrazení zmäknú.

Jahody sa môžu pri zmrazení stlačiť, poškodiť alebo vytiecť, preto by bolo lepšie zmraziť ich spolu s iným ovocím iba v malom množstve.

Varené vajíčka sa zmenia na gumené, preto ich radšej pokrájajte na malinké kúsky, žĺtok a bielok zamrazte zvlášť alebo ak nemusíte, nemrazte vôbec.

 

Ilustrčné foto: pixabay.com

 

Exit mobile version