Z mrazničky, ktorá je dobre zásobená, vždy pripravíte chutné a rýchle jedlo pre rodinu alebo priateľov, čo sa zastavia na neočakávanú návštevu. Okrem polotovarov a ľadu sa tu výborne skladuje už hotové jedlo – ak varíte obed a časť sa vám zvýši, zmrazte ju. Ak máte dostatok času, čosi napečte alebo si pripravte korpus na pizzu či karí omáčky a zmrazte to tiež. V budúcnosti vám to ušetrí množstvo času.
Správna teplota
Optimálna teplota, pri ktorej si potraviny udržia svoje živiny, je -26 °C a nazýva sa teplota zmrazovania. Mrazničky sú však vyrobené tak, aby udržiavali teplotu len -18 °C, ktorá je potrebná na to, aby potravina zostala zmrazená. Ak ju chcete zvýšiť, najlepšie je zadovážiť si teplomer do mrazničky a teplotu regulovať. Pre správny chod mrazničky je dôležitý aj jej obsah – ak je plná, pracuje výkonnejšie a úspornejšie. Prázdne miesto preto zaplňte napríklad chlebom, ľadovými kockami, hrachom, kukuricou alebo pokrájanou cibuľou.
Dobré rady, ako zaplniť mrazničku
Zamrazte letné bobuľové ovocie, ako maliny, čučoriedky a černice. Isto sa im v zime potešíte a dáte si ich do jogurtu, vločiek alebo len tak samostatne. Môžete zmrazniť aj citróny do ľadových kociek a vybrať ich vždy, keď budete potrebovať.- Perfektne chutí zamrazená pomarančová šťava. Večer pred spaním ju z mrazničky vyberte, dajte do chladničky a ďalší deň máte vitamíny na celé dopoludnie.
- Ovocie je veľmi vďačná potravina na zmrazovanie, ak máte jablká, slivky, či hrušky, najprv ich trochu poduste na miernejšom ohni s vodou a cukrom, poukladajte do nádobiek a dajte do mrazničky. Sú skvelé do koláčov alebo omáčok.
- V plastových vreckách môžete zabaliť a zamraziť bylinky, ako petržlen, rozmarín, šalviu či mätu. Kedykoľvek budete potrebovať nejaké pridať do polievky, mäsa alebo iného jedla, máte ich rýchlo po ruke a ani ich nemusíte krájať, stačí rozdrobiť.
Do nádob na ľad alebo plastových pohárov môžete naliať zvyšky vína, či už bieleho alebo červeného a zamraziť. Jedna kocka dodá vaším jedlám chuť a vy nemusíte otvárať novú flašu.- Ak chcete potešiť vaše deti, kúpte v obchode formy na nánuky aj s paličkami (plastové poháre môžu prasknúť alebo sa vyliať), odšťavte ovocie alebo použite balenú ochutenú minerálnu vodu a dajte do nádob zamraziť. Za niekoľko hodín máte nanuk vlastnej výroby.
- Neviete, čo na raňajky? Zamrazte si hriankový chlieb a hrianku máte hotovú za pár minút. Dnešné hriankovače môžete nastaviť na ohrievanie zmrazeného chlieba, ktorý potom stačí len potrieť maslom, lekvárom, medom, cesnakom, či deťmi milovanou čokoládovou nátierkou. Z hriankového chleba si viete urobiť aj chutné toasty s maslom, šunkou, salámou a syrom.
- Zmraziť môžete aj rajčiny, nakrájané a ošúpané v plastových vreckách. Tak ich budete mať vždy po ruke ako prísadu do duseného mäsa alebo iných jedál.
Potraviny nevhodné na zmrazovanie
Šalát, uhorky a reďkovka obsahujú veľké množstvo vody, a preto pri zmrazení zmäknú.
Jahody sa môžu pri zmrazení stlačiť, poškodiť alebo vytiecť, preto by bolo lepšie zmraziť ich spolu s iným ovocím iba v malom množstve.
Varené vajíčka sa zmenia na gumené, preto ich radšej pokrájajte na malinké kúsky, žĺtok a bielok zamrazte zvlášť alebo ak nemusíte, nemrazte vôbec.
Ilustrčné foto: pixabay.com