Ako čo najlepšie využiť mrazničku

Z mrazničky, ktorá je dobre zásobená, vždy pripravíte chutné a rýchle jedlo pre rodinu alebo priateľov, čo sa zastavia na neočakávanú návštevu. Okrem polotovarov a ľadu sa tu výborne skladuje už hotové jedlo –  ak varíte obed a časť sa vám zvýši, zmrazte ju. Ak máte dostatok času, čosi napečte alebo si pripravte korpus na pizzu či karí omáčky a zmrazte to tiež. V budúcnosti vám to ušetrí množstvo času.

Správna teplota

Optimálna teplota, pri ktorej si potraviny udržia svoje živiny, je -26 °C a nazýva sa teplota zmrazovania. Mrazničky sú však vyrobené tak, aby udržiavali teplotu len -18 °C, ktorá je potrebná na to, aby potravina zostala zmrazená. Ak ju chcete zvýšiť, najlepšie je zadovážiť si teplomer do mrazničky a teplotu regulovať. Pre správny chod mrazničky je dôležitý aj jej obsah – ak je plná, pracuje výkonnejšie a úspornejšie. Prázdne miesto preto zaplňte napríklad chlebom, ľadovými kockami, hrachom, kukuricou alebo pokrájanou cibuľou.

Dobré rady, ako zaplniť mrazničku

...
  • berries-1493905_1280Zamrazte letné bobuľové ovocie, ako maliny, čučoriedky a černice. Isto sa im v zime potešíte a dáte si ich do jogurtu, vločiek alebo len tak samostatne. Môžete zmrazniť aj citróny do ľadových kociek a vybrať ich vždy, keď budete potrebovať.
  • Perfektne chutí zamrazená pomarančová šťava. Večer pred spaním ju z mrazničky vyberte, dajte do chladničky a ďalší deň máte vitamíny na celé dopoludnie.
  • Ovocie je veľmi vďačná potravina na zmrazovanie, ak máte jablká, slivky, či hrušky, najprv ich trochu poduste na miernejšom ohni s vodou a cukrom, poukladajte do nádobiek a dajte do mrazničky. Sú skvelé do koláčov alebo omáčok.
  • V plastových vreckách môžete zabaliť a zamraziť bylinky, ako petržlen, rozmarín, šalviu či mätu. Kedykoľvek budete potrebovať nejaké pridať do polievky, mäsa alebo iného jedla, máte ich rýchlo po ruke a ani ich nemusíte krájať, stačí rozdrobiť.
  • two-types-of-wine-1761613_1280Do nádob na ľad alebo plastových pohárov môžete naliať zvyšky vína, či už bieleho alebo červeného a zamraziť. Jedna kocka dodá vaším jedlám chuť a vy nemusíte otvárať novú flašu.
  • Ak chcete potešiť vaše deti, kúpte v obchode formy na nánuky aj s paličkami (plastové poháre môžu prasknúť alebo sa vyliať), odšťavte ovocie alebo použite balenú ochutenú minerálnu vodu a dajte do nádob zamraziť. Za niekoľko hodín máte nanuk vlastnej výroby.
  • Neviete, čo na raňajky? Zamrazte si hriankový chlieb a hrianku máte hotovú za pár minút. Dnešné hriankovače môžete nastaviť na ohrievanie zmrazeného chlieba, ktorý potom stačí len potrieť maslom, lekvárom, medom, cesnakom, či deťmi milovanou čokoládovou nátierkou. Z hriankového chleba si viete urobiť aj chutné toasty s maslom, šunkou, salámou a syrom.
  • Zmraziť môžete aj rajčiny, nakrájané a ošúpané v plastových vreckách. Tak ich budete mať vždy po ruke ako prísadu do duseného mäsa alebo iných jedál.

ice-799785_1280Dĺžka bezpečného skladovania potravín závisí od vašej mrazničky. To zistíte podľa hodnotenia hviezdičkami. Čím viac hviezdičiek má vaša mraznička, tým dlhšie vám potraviny vydržia nepoškodené.

Potraviny nevhodné na zmrazovanie

Šalát, uhorky a reďkovka obsahujú veľké množstvo vody, a preto pri zmrazení zmäknú.

Jahody sa môžu pri zmrazení stlačiť, poškodiť alebo vytiecť, preto by bolo lepšie zmraziť ich spolu s iným ovocím iba v malom množstve.

Varené vajíčka sa zmenia na gumené, preto ich radšej pokrájajte na malinké kúsky, žĺtok a bielok zamrazte zvlášť alebo ak nemusíte, nemrazte vôbec.

 

Ilustrčné foto: pixabay.com

 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *