Preťažili ste svoj žalúdok počas vianočných sviatkov? Vybrali sme pre vás jednoduché a zdravé recepty, ktoré sú chutné a zároveň zbytočne nezaťažujú trávenie. Ochutnajte a pripravte si sýte trojchodové menu v pohodlí domova s rodinou.
Morčací vývar s rezancami
Počet porcií: 4
Suroviny:
Vývar
- 2 l vody
- 500 g morčacích dielov na polievku
- 1 cibuľa
- 40 g zeleru
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 50 g póru
- 5 guľôčok nového korenia Kania
- 3 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok čierneho korenia Kania
- čerstvá petržlenová vňať
Polievka
- 3 lyžice masla Pilos
- 50 g karfiolu
- ½ lyžičky celej rasce Kania
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 50 g zeleru
- 1 cibuľa
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice hladkej múky Castello
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 40 g polievkových rezancov Combino
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Vývar
Do studenej vody vložíme morčacie diely, očistenú koreňovú zeleninu, korenie a varíme približne 2,5 hodiny. Hotový vývar precedíme a oberieme morčacie mäso, ktoré použijeme do polievky. Tip: Vývar bude skôr hotový, pokiaľ ho pripravíme v tlakovom hrnci.
Polievka V hrnci s rozohriatou lyžicou masla speníme ružičky karfiolu spolu s rascou dozlatista. Potom pridáme nakrájanú mrkvu, zeler, petržlen a cibuľu. Osolíme, podlejeme pripraveným vývarom a 1O minút varíme. V menšom kastróle roztopíme dve lyžice masla. Pridáme doň múku a za stáleho miešania na miernom plameni pražíme dotmava. Zmäknutú zeleninu zahustíme
tmavou maslovou zápražkou a 15 – 20 minút povaríme. Tesne pred dokončením prilejeme smotanu a pridáme obraté mäso z vývaru. Nakoniec vložíme vopred uvarené rezance, podľa chuti dosolíme, dokoreníme a dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pečený pstruh s olivovými zemiakmi
Počet porcií: 4 porcie
Potrebujeme: lis na cesnak
Suroviny:
Pečený pstruh:
- 4 pstruhy dúhové
- soľ Castello
- mleté čierne korenie Mikado
- 4 lyžičky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 8 plátkov Schwarzwaldskej šunky Dulano Selection
- olivový olej Primadonna
- 3 strúčiky cesnaku
Olivové zemiaky
- 300 g uvarených zemiakov
- 50 g cukety
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g čiernych olív Baresa
- 50 g ošúpaných paradajok zbavených jadierok
- čerstvá bazalka
Pečený pstruh
Z umytých a osušených pstruhov pripravíme filety s kožou, ktoré dôkladne očistíme od kostí. Filety osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a stranou bez kože priložíme k sebe. Plátky šunky pozdĺžne rozrežeme, zabalíme do nich filety a opečieme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja. Tesne pred dokončením pridáme na panvicu pretlačené strúčiky cesnaku.
Olivové zemiaky
V rozohriatej panvici s trochou olivového oleja orestujeme na kocky nakrájané uvarené zemiaky. Osolíme, pridáme na kocky nakrájanú cuketu a cesnak na plátky. Po chvíli pridáme olivy nakrájané na kolieska, ošúpané paradajky na kocky a nasekanú bazalku.
Servírovanie
Opečeného pstruha podávame s olivovými zemiakmi. Jedlo dozdobíme bazalkou a pokvapkáme olivovým olejom.
Malinový raw koláč
Počet porcií: 12 porcií
Potrebujeme: sekací mixér, tortovú formu s priemerom 20 cm, papier na pečenie, mixér na smoothie, ponorný mixér, cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
Suroviny:
Korpus
- 100 g vlašských orechov Alesto
- 5 sušených sliviek Gardis
- 1 lyžica BIO kokosového oleja Vita D´or
Plnka
- 350 g nesolených kešu orechov Alesto
- 300 g malín
- 1 banán
- 2 lyžice medu Confeira
- 120 g BIO kokosového oleja Vita D´or
Na ozdobenie
- 1 avokádo
- 1 banán
- 2 lyžice kakaa Castello
- čerstvé maliny
- čerstvá mäta
Korpus
V sekacom mixéri najemno rozomelieme orechy (až kým sa z nich začne uvoľňovať olej a orechy sa začnú spájať), slivky, ktoré boli predtým namočené vo vode, a roztopený kokosový olej. Dostaneme lepivú zmes. Natlačíme ju na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a dáme stuhnúť do chladničky.
Plnka
Kešu orechy, ktoré boli celú noc namočené vo vode, rozmixujeme postupne na hladkú kašu. Postupne pridávame maliny, banán, med a kokosový olej. Dohladka rozmixovanú zmes nalejeme na stuhnutý korpus. Dáme do chladničky stuhnúť min. na 4 hodiny.
Na ozdobenie
Zrelé avokádo, banán a kakao rozmixujeme na kašu. Pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou nanesieme kakaový krém na stuhnutý koláč. Na záver môžeme dozdobiť čerstvými malinami a lístkami mäty.
Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla – https://kuchynalidla.sk/