Nazjedenie.sk

Cukrovka: Správna prevencia má byť prioritou

Diabetes mellitus alebo cukrovka je považovaná za jednu z najrozšírenejších chorôb. Podľa štúdií ňou trpí až 382 miliónov ľudí na celom svete. Alarmujúce čísla pripadajú aj Slovensku, kde sa počet cukrovkárov v priebehu posledných 5 rokov zvýšil o 30%. V súčasnosti je ich približne 340 000. Aké sú príznaky cukrovky, ako sa jej brániť a čo zaradiť do jedálnička ak ju už máte sa dozviete v nasledujúcom článku.

Cukrovka je choroba látkovej premeny v organizme alebo inak povedané, ochorenie sprevádzané vysokou hladinou cukru v krvi. U človeka môže vzniknúť dvojako. Buď je to príčinou nedostatku hormónu inzulín alebo neschopnosťou buniek a tkanív spracovať prijímaný cukor. Podľa výskumov sa cukrovka objavuje hlavne u ľudí po štyridsiatke. Jej vznik býva často spájaný s obezitou alebo nadváhou. U starších ľudí je tu ešte väčšie riziko, pretože na cukrovke sa často podpisuje aj sedavý spôsob života a nedostatok pohybovej aktivity. Jednou z možností ako predísť tomuto nepríjemnému ochoreniu je aktívny šport alebo aspoň krátke prechádzky každý deň.

Príznaky cukrovky

diabetes-528678_1280Prevažne u mladých ľudí, najčastejšie do 30 rokov, má toto ochorenie veľmi rýchly spád. Ak ste príliš chudí, veľa pijete, močíte a prevláda u vás celková slabosť organizmu, je potrebné čo najrýchlejšie požiadať svojho lekára o laboratórne vyšetrenie moču a krvi. Pri zistení vysokej hladiny cukru v krvi je diagnóza jasná. Ak u vás takáto situácia nastane, treba nevyhnutne začať liečbu podávaním inzulínu.

Potraviny vhodné do jedálnička diabetikov

Keďže je glukóza základným zdrojom energie, treba ju v prípade diabetického ochorenia rozdeliť aspoň do 5 až 6 jednotlivých jedál. Ideálne by bolo, ak by ste dali prednosť nízkokalorickým jedlám, s nízkym obsahom tuku a nízkym glykemickým indexom GI.

Ak trpíte cukrovkou, stravovanie pre vás nemusí znamenať nočnú moru. Stále by vám malo jedlo prinášať pôžitok a kulinársky zážitok. Doprajte si napríklad chudé a biele mäso či ryby. Siahnite po rastlinných bielkovinách obsiahnutých v strukovinách. Sacharidy konzumujte len zložené, teda celozrnné pečivo, výrobky z tmavej múky či ovsené vločky. Dôležité sú aj potraviny, ktoré obsahujú vysoké percento vitamínov a vlákniny. Skúste si preto do vášho jedálnička vsunúť aspoň jeden zeleninovo – ovocný deň. Jednou zo základných povinností diabetika je tiež obmedziť používanie kuchynskej soli. Jedlá si miesto soli dochucujte bylinkami.

Mýty a fakty

ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version