Stačí niekoľko minút a v pohodlí domova si spravíte svoj vlastný ovocný čaj – oveľa zdravší a chutnejší, ako ten z obchodu. Samozrejme, v obchodoch predávajú aj kvalitné čaje, no tie sú však často veľmi drahé. Príprava domáceho ovocného čaju je naopak oveľa lacnejšia a veľmi jednoduchá. Tak prečo to neskúsiť?
„Niet ničoho, čo by si ľudia tak veľmi cenili a tak málo chránili, ako je zdravie.“ Keď idete s nádchou k doktorovi predpíše vám čaj. A má pravdu! Najviac pomôže ten domáci. Obsahuje veľa vitamínov, výborne vonia a ešte lepšie chutí.
Domáci ovocný čaj môžete urobiť takmer z akéhokoľvek ovocia, snáď okrem banánu. Jablko je ovocie, ktoré sa v domácnosti vyskytuje najčastejšie. Stačí ho iba poriadne umyť a aj zo šupkou nakrájať na maličké kocky, zaliať 0,5 l vriacej vody a nechať päť minút vyluhovať. Môžete ho ochutiť štipkou škorice. Jablčná šupka obsahuje železo, vápnik, horčík, draslík a vitamín C. Čistí telo, posilňuje imunitu a je vhodný pri kĺbových ochoreniach. Hrušky sú zasa veľmi prospešné pri činnosti čriev.
Čučoriedky priaznivo vplývajú na zažívací trakt a proti hnačke. Brusnice majú protizápalový a dezinfekčný účinok a rovnako, ako čučoriedky, pomáhajú pri hnačkových ochoreniach. Čierne ríbezle posilňujú organizmus, vhodné sú pri liečbe kĺbových ochorení a nachladnutí a obsahujú vysoké množstvo vitamínu C.
Na výrobu ča
Sušený ovocný čaj
Rovnako, ako pri klasickom ovocnom čaji, ovocie nakrájajte na drobné kocky, tie potom rozprestrite na sušičku na ovocie a dávajte pozor, aby na jednom pláte boli vždy rovnako veľké kúsky ovocia. Kocky veľké približne 0,5 cm z jednej aj druhej strany sušte v sušičke na ovocie zhruba desať hodín. V prípade, že sušičku na ovocie nemáte, stačí ovocie rozložiť na plech a sušiť na najmenšom stupni v rúre. Vysušené ovocie môžete tak dvanásť hodín nechať odležať a sušenie potom opakovať.
Čaj zo sušeného ovocia si pripravíte tak, že do 250 ml pohára dáte lyžicu sušeného ovocia, zalejete prevarenou vodou a necháte desať až pätnásť minút vylúhovať.
Pečený ovocný čaj je chuťovo podobný sušenému. Takisto si nakrájame ovocie na malé kocky a dáme to na pekáči zapekať do trúby na dvadsať až tridsať minút pri 150 stupňoch.
Čaj z pečeného ovocia si pripravíte tak, že tri lyžičky s vopred pripraveného pečeného ovocia vložíte do 250 ml pohára a zalejete prevarenou vodou. Pridáte koliesko citrónu, necháte asi desať minút vylúhovať a môžete piť.
Najrýchlejší a najjednoduchší je klasický domáci ovocný čaj, pri ktorom nemusíte ovocie sušiť ani piecť. Dokonca môžete na dochutenie použiť aj zmrazené ovocie alebo ako kompót.
Foto: pixabay.com