Nazjedenie.sk

Domáci púpavový med

Žltý strapatý kvietok nájdete teraz všade. Keďže niet lepšieho lieku ako toho z prírody, prinášame vám skvelý tip, ako si pripravíte sladkú medicínu priamo z lúky – domáci púpavový med. 

Púpava lekárska je rastlinka, s ktorou sa malé deti rady hrávajú – či už si zapletajú vence, keď je kvietok ešte v plnej kráse, alebo rozfúkavajú jej biele padáčiky. Pre mnohých záhradkárov je však púpava nočnou morou. Netreba ju však podceňovať a jednoducho sa jej zbaviť. Radšej nájdite jej pozitívne účinky. Jeden vám prinášame aj my – púpavový med.

Budeme potrebovať:

Postup: 

Nájdite si tiché miesto, lúku alebo aj záhradu, ktorá je v bezpečnej vzdialenosti od ciest, aby bol váš púpavový med naozaj bio 🙂

Kvety púpavy umývame veľmi opatrne, alebo vôbec, aby sme z nich nevymyli všetok peľ. Citróny poriadne poumývame a nakrájame na plátky. Kvety s citrónom vložíme do hrnca, zalejeme vodou, položíme na sporák a necháme zovrieť. Zmes odstavíme a necháme stáť 24 hodín.

Takto odstaté kvietky a citrón precedíme cez gázu. Do zvyšnej tekutiny pridáme cukor, premiešame a necháme variť. Púpavový med varíme 1 a pol hodiny na miernom ohni tak, aby stále vrel, ale zároveň tak, aby nevykypel. Hotový med naberieme do čistých zaváraninových pohárov, pevne uzavrieme a postavíme hore dnom, kým med nevychladne.

Takýto domáci púpavový med má krásnu zlatistú farbu, je hustý a má výbornú chuť. Môžete ho využiť na osladenie čaju či limonády. Pre všetkých, ktorí bojujú s cukrom, je určite zdravším variantom práve medík.

Jeho chuť a účinky určite oceníte v chladných jesenných či zimných dňoch. Je účinný pri prechladnutí a proti kašľu. 

Exit mobile version