Kvety väčšinou skrášľujú naše byty a zútulňujú záhradky. Stále častejšie sa však pridávajú aj do receptov. Jednak kvôli zaujímavej a originálnej chuti, a taktiež ako oku lahodiaca dekorácia. Mnohé reštaurácie po celom svete ich využívajú vo svojich jedlách. Kulinárske kombinácie z čerstvých kvetov si však môžete pripraviť aj sami.
Použitie kvetov je na vás, všetky sa dajú využiť rovnako. Či už ako ozdoba alebo ako prísada do jedál. Môžete ich pridať do pestrých ovocných aj zeleninových šalátov, koláčov, džemov, drinkov, čajov, podávať k dezertom, zmrzline, alebo vytvoriť lupienky v čokoláde. Jedlé kvety premenia pohár šampanského na magický nápoj. Niektoré druhy, ako napr. ďatelina, baza či sedmokráska dokonca obsahujú okrem vitamínov a minerálov aj liečivé látky. Preto by ste si ich raz za čas mohli dopriať.
Zo začiatku však postupujte opatrne. Každý kvet má inú špecifickú chuť. Preto sa treba s chuťami najprv oboznámiť, aby sa v jedle „nepobili“. Nikdy nekonzumujte rastliny, ktoré nepoznáte alebo u ktorých si nie ste istí, že sú naozaj jedlé. Rovnako nepoužívajte kvety, ktoré boli chemicky ošetrované, sú napadnuté chorobami, škodcami, alebo ktoré rastú blízko ciest. Ideálne je využívať kvety z vlastnej záhradky alebo zo špeciálnych obchodov. Najlepšie je zbierať ich dopoludnia, vtedy je v nich najvyšší obsah vody, vďaka čomu vydržia dlhšie čerstvé. Mali by byť krásne rozkvitnuté. Vyhnite sa kvetom so zvädnutými či vyschnutými lístkami alebo púčikmi. Vo väčšine prípadov sú nedozreté kvety horké alebo trpké.
Okvetné lístky pridávajte do jedla tesne pred podávaním, aby nezvädli. Opláchnite ich studenou vodou, osušte na vzduchu alebo položte na pijavý papier či utierku. Z niektorých kvetov ako sú napr. ruže, klinčeky, aksamietnice, nechtíky, alebo sedmokrásky je potrebné odstrániť spodnú bielu časť okvetného lístka, pretože má horkú pachuť. Z väčšiny kvetov sa používajú len okvetné lístky, tyčinky a piestiky je lepšie odstrániť. Tým sa kvet zbaví peľu, ktorý je nielen alergénom, ale často mení i chuť kvetov.
Najpopulárnejšie jedlé kvety:
Ruža patrí medzi najznámejšie jedlé ozdoby. Nie len krásne vyzerá, ale aj vonia. Všetky ruže sú jedlé, tmavšie odrody sú výraznejšie. Chuť je sladká, aromatická, pripomína jahody alebo kyslé jablká. Väčšie lupienky sa farebne hodia do šalátov alebo nimi môžete posypať dezerty. Pridávajú sa tiež do nápojov, džemu, sirupov, alebo želatíny. Využívajú sa hlavne v indických pokrmoch.
Levanduľa so svojou sladkou vôňou a jemne pikantnými kvietkami sa výborne hodí k čokoládovým dezertom či zmrzline. Ozdobte si kvietkami aj šampanské alebo ovocné šaláty.
Fialky majú výraznú sladkú chuť a silnú vôňu. Krásne dekoratívne kvietky sa hodia sa do šalátov, či ako ozdoba dezertov a zmrzlín. Dobre vyzerajú zamrazené v ľadových kockách a následne v nápojoch. Pekne ozdobia tiež slávnostné chlebíčky a jednohubky. Jedlé sú rovnako aj listy, chutia podobne ako špenát.
Ďatelina sa najčastejšie pridáva do šalátov. Niekto zvykne používať aj celé rastliny. Kvety sú sladkasté s nádychom sladkého drievka. Musia však byť čerstvé, pretože po zhnednutí majú horkú chuť.
Klinčeky a karafiáty sú chuťovo podobné. Kvety majú sladkú korenistú arómu. Z okvetných lupienkov treba pred servírovaním odstrániť bielu horkú časť. Používajú sa v šalátoch, dezertoch, šťavách, vínach, či sirupoch.
Kvety cukety a tekvice sú obľúbené hlavne v talianskej kuchyni. Sladké celé kvety z oboch rastlín tam vyprážajú v ľahkom cestíčku alebo podávajú k dezertom. Pred použitím z nich však treba odstrániť tyčinky.
Aksamietnica má korenistú až mierne horkú chuť, hodí sa do šalátov. Čaj z aksamietnice má výborné účinky proti migréne či po nadmernom požití alkoholu. Používa sa tiež ako náhrada šafranu.
Citrusové kvety sú sladké a veľmi voňavé. Pridávajte ich v primeranom množstve, aby ste jedlo príliš neprevoňali.
V kuchyni sa zvyknú používať aj kvety byliniek a zelených rastlín, ktoré bežne používame. Chuť je zväčša veľmi podobná, len jemnejšia. Medzi také rastliny patrí pažítka, pór, cesnak, rukola či bazalka.
K jedlým kvetom sa tiež radí margarétka, sedmokráska, fuksia, orchidea, baza, nechtík, chryzantéma či dokonca niektoré ovocné stromy. V ich prípade sa využívajú len okvetné lístky.
Buďte však opatrní. Niektoré druhy môžu byť jedovaté a nemali by sa jesť. V prípade konzumácie vám hrozia nepríjemné zažívacie problémy. Vyhnite sa preto týmto kvetom: narcis, rododendron, azalka, oleander, šalvia, náprstník, hortenzia, ľalia, verbena hrachor, klematis, lobelka, či konvalinka.
Vedeli ste, že…?
- ako prví začali s čerstvými kvetmi v pokrmoch experimentovať Číňania?
- existuje viac ako 70 druhov kvetov, ktoré možno konzumovať?
- brokolica, karfiol alebo artičoky sú vlastne nerozvinuté kvety?
- kvety vydržia dlhšie čerstvé, ak ich rozložíte na vlhké papierové utierky a uložíte do vzduchotesnej nádoby do chladničky?
Typ na „mrazené“ kvety
Potrebujeme:
trochu vody,
bielko z vajíčka,
štetec,
kryštálový alebo krupicový cukor.
Postup:
Rozšľaháme bielko s trochou vody a štetcom opatrne potrime kvety. Potom ich posypeme cukrom a necháme zaschnúť. Takýmito kvetmi ozdobíme dezerty alebo akékoľvek iné jedlá.
Ilustračné foto: pixabay.com