Nazjedenie.sk

Koreniny- alfa aj omega každého pokrmu

Poznáte to. Varíte slávnostný obed pre vašich príbuzných a máte hlavu v smútku, pretože ani za svet neviete, čo tomu kuraciemu vývaru chýba. Čierne korenie? Mletá paprika? Nové korenie? Možností máte veľa. V kuchyni je správny výber korenín k jedlu hotovou alchýmiou a potrápi nejednu ženu v domácnosti. Viete, aké korenie doladí aké jedlo? A poznáte aj exotické druhy korenín? Ak ste odpovedali nie, tak si rozhodne prečítajte tento článok, v ktorom sa určite dozviete veľa zaujímavého.

 Magický obsah látok

 Korenie alebo korenina je definovaná/é ako prírodná pochutina, ktorej cieľom je dochutiť alebo zvýrazniť chuť jedla. Iné zdroje uvádzajú, že koreniny sú sušené časti rastlín, vyznačujúce sa silnou a charakteristickou vôňou, prípadne aj ostrou chuťou. Tieto magické vlastnosti koreninám prepožičiavajú špeciálne látky. Patria sem:

  1. Alkaloidy- dusíkaté látky, ktoré pôsobia na centrálnu nervovú sústavu. Nachádzajú sa v čiernom korení, paprike, maku, či v senovke.

 

  1. Glykozidy- podporujú činnosť čriev a v organizme sa štiepia na cukor. Obsahujú ich semienka horčice, šafranu, cesnaku, či borievky.

 

  1. Horčiny- už z názvu vyplýva, že pôjde o látky horkej chuti. Patria sem šalvia, pomarančová kôra, či puškvorec. Okrem špecifickej chuti horčiny podporujú aj činnosť pečene.

 

  1. Silice- iným slovom aj éterické oleje. Povzbudzujú trávenie a dodajú jedlu dušu a vôňu. Obsahuje ich koriander, rasca, badián, či muškátový orech.

 

  1. Triesloviny- koreniny, ktoré obsahujú tieto látky, by sa nemali veľmi dlho variť. Pôsobia proti hnačkám a majú zvieravú chuť. Z korenín, obsahujúcich triesloviny spomeniem napríklad tymián, bazalku, majorán alebo „korenie milencov“- rozmarín.
  1. Závan exotiky- na tanieri

S históriou korenia sa spája staroveký Egypt a Mezopotámia, no závanu exotiky sa nevyhla ani Európa. V staroveku takmer celý svet postihla morová epidémia a tak si ľudia vymysleli ochranu- v podobe guľôčok korenia. Korenie nosili na krku a to ich malo chrániť pred infekciami. Rada by som vám predstavila zopár exotických úlovkov korenia, ktoré hravo okorenia vaše jedlá a popri gurmánskemu zážitku prospejú aj vášmu telu.

Muškátový orech/kvet: dvojsečná zbraňanise-1971492_1280

Latinský názov stromu je Myristica fragans. Z tohto magického stromu sa získavajú dva druhy surovín – kvet a orech. Spomínaný orech je veľmi aromatický a patrí aj medzi známe afrodiziaká, dávkovať by ste ho mali v obmedzenom množstve, teda maximálne polovicu kávovej lyžičky denne. Ak by ste náhodou s dávkou prehnali a to z nevysvetliteľných príčin, zabilo by vás množstvo nad 25 gramov. Toto korenie sa hodí k jahňaciemu, či baraniemu mäsu. Ochutiť ním môžete aj syrové pokrmy, či dokonca vianočné pečivo alebo medovníky. No nezabudnite na správne množstvo tohto korenia.

Badián: zaujme nielen výzorom

Ak ste už niekedy držali v ruke čerstvý badián, tak mi určite dáte za pravdu, že čo sa týka tvaru, tak je naozaj nádherný. Iný názov pre badián je aj hviezdicovitý aníz a využitie v kuchyni má naozaj „kvetnaté“. Použiť ho môžete pri príprave mäsa, no pomôže aj v chladných zimných mesiacoch a to pri príprave čajov alebo niečoho ostrejšieho. Vhodný je ako prísada do likérov, či punču. Badián pridávajte do jedál len v malom množstve a ak kúpite hviezdičky, pokojne im pomeľte. Tak si korenia zachová dlhšie chuť a čerstvosť.

Šafran: diamant medzi korením

Poznáte známe slovné spojenie „ je ho málo ako šafranu“? Toto spojenie platí o šafrane a to na 200%. Je to veľmi vzácny druh korenia, ktorý je aj náročný na zber a výrobu. Jeho cena je astronomická a to najmä preto, pretože jeho kvety sa zbierajú ručne. Na 100g korenia je potrebných až 13 000 kvetov šafranu! Ak by ste mali pocit, že potrebujete k príprave nedeľného obedu nutne šafran, tak si pripravte kalkulačku a peňaženku. 10g korenia stojí v prepočte od 50-80 EUR, no cena je samozrejme iba orientačná, takže môže byť omnoho vyššia. Škála využitia šafranu je naozaj bohatá. Môžete ním dochutiť polievku, omáčky, nátierky, zemiaky, ryžu, koláče, jogurty alebo dokonca pivo.

Kardamón: vzácny a prospešný

Rovnako ako šafran aj kardamón je vzácny. Pestuje sa prevažne na Srí Lanke, pretože obľubuje vysokohorské prostredie s dostatkom vlahy. Odkysľuje náš organizmus, pomáha pri chudnutí a pôsobí močopudne. Ak máte navyše problém so zadržiavaním vody, tak užívajte kardamón. Doladiť ním môžete pečené mäso, kávu, čaj, zeleninové šaláty alebo polievky.

Ďalšie exotické koreniny sú veľmi známe kari korenie, koriander, kurkuma alebo napríklad kajenské korenie. Ak ste však milovníkmi tradičných korenín a neradi experimentujete s chuťami Blízkeho Východu, tak vás teraz určite poteším. Poďme sa spolu pozrieť na „zúbky“ našim tradičným a veľmi variabilným druhom korenia, ktoré máte doma určite aj vy!

  1. V jednoduchosti je krása

Čierne korenie: nepriateľ našich nosov

Nemať v kuchyni čierne korenie je skoro také isté ako nemať na vašom aute pnemumatiky. Auto síce naštartujete, no nikam s ním nezájdete. Aj vaše jedlo uvaríte, no keď ho ochutnáte, nebude to skrátka ono. Čierne korenie pochádza z Indie. Je plodom subtropickej rastliny, ktorej plody- guľôčky sa zbierajú a na slnku sušia. Okrem chuti alebo častého kýchania v kuchyni má čierne korenie aj iné benefity. Podporuje imunitu, udržiava vaše dýchacie cesty čisté a naopak- zvyšuje krvný tlak. Použitie je všestranné- od odvarov proti nafukovaniu až po dochucovanie polievok, omáčok, zemiakov, nátierok, mias. Pozor by si pri konzumácii mali dať najmä tehotné ženy a ľudia, ktorí trpia vysokým krvným tlakom.

 Rasca: aromatický pomocník pre vaše trávenie

Iným slovom aj kmín je tradičné korenie, ktorým nikdy nič nepokazíte. Je výborným liekom na nadúvanie alebo problémy s trávením. Pridať ju môžete pokojne aj do domáceho pečiva, chleba, mäsa, výborne sa hodí k hubám, do krémových polievok, či nátierok.

Majorán: alfa aj omega poctivého gulášu

V starovekom Grécku a Ríme dávali ľudia na hroby svojich príbuzných vetvičky majoránu, pretože verili, že im prinesie večnú slávu a pokojný odpočinok. Tieto tradície už síce nevykonávame, no s obľubou si majoránom privolávame pokoj- do našich žalúdkov a to formou výborných pokrmov, ktoré sú nm dochutené. Výborne sa hodí k jahňaciemu mäsu, k bravčovine, do paradajkových polievok, do gulášov, či k vnútornostiam, konkrétne k pečienke. Obohatí tiež rybie pokrmy, pizzu a vo forme mydiel vylieči aj vašu pokožku.

Bobkový list: doplnok paradajkovej polievky

Bobkový list je listom stromu Vavrín pravý, ktorý dorastá do výšky 15m. Tento strom obľubuje slnko a teplo. Okrem využitia v kuchyni má bobkový list výborné účinky aj pre naše zdravie. Spomenúť môžem napríklad to, že pomáha pri chudnutí, detoxikuje telo, podporuje imunitu, či zamedzuje tvorbe krvných zrazenín. Pripraviť si z neho môžete čaj, pridať ho k paradajkovým polievkam, mäsu, omáčkam alebo ako prísadu k zaváraniu.

Oregano: parťák dobrej pizze

Oregano je bylinka, dorastajúca do výšky pol metra. Má výborné účinky na telo a to ako ochrana pred baktériami a zápalmi. Upokojí váš napätý nervový systém, podporí vyčerpanú imunitu, má antirakovinové účinky a odstráni aj dusivý kašeľ vašich detí. Použite oregano do polievok, pizze, omáčok, zemiakov, či do šalátov.

Korenie je významnou súčasťou našej kultúry a vo všeobecnosti ľudskej histórie. Bolo tu s nami od nepamäti a výborne dopĺňalo jedlá, ktoré nemali výraznú chuť. Prinieslo aj prináša jedlám osobitú vôňu, chuť, výraz. Či už siahnete po exotickom alebo tradičnom vedzte, že ho stačí málo. Staroveký grécky filozof a historik raz povedal: „Najdôležitejšie a najpríjemnejšie korenie je zdravie“. Či sa s týmto výrokom stotožníte ,alebo nie, je len a len na vás..

 

Ilustračné foto:pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version