Keď sa povie Taliansko, každý z nás si predstaví krásne more, bohaté piesočnaté pláže, nádhernú architektúru a skvelé jedlo. Talianska gastronómia sa skladá najmä z rýb, zeleniny, morských plodov a ovocia. No nájdete v nej aj iné pokrmy a medzi ne rozhodne patrí syr mozzarella, bohato pokvapkaný olivovým olejom, s paradajkami a kopou čerstvej bazalky. Vedeli ste však, ako sa mozzarella vyrába a čo stojí za jej históriou?
Tradičná príprava a zaujímavý vznik
Mozzarella je syr, guľovitého tvaru, ktorý pochádza z talianskej Kampánie. Vyrába sa buď z byvolieho alebo z tradičného kravského mlieka. Uskladňuje sa v miskách alebo v pevných nádobách, ktoré sú plné srvátky. Počas výroby mozzarelly sa do mlieka pridáva iniciačná kultúra a to najmä kvôli tomu, aby sa mlieko zrazilo. Sýrenina sa pokrája na menšie kúsky a nechá sa usadiť. Po vytiahnutí syra zo srvátky sa miesi v horúcej vode, až kým nie je dokonale hladká a lesklá. Následne sa sýrenina nakrája na tradičné guličky, namočí sa do slaného roztoku a zabalí. Výsledkom tohto procesu je lahodný syr mozzarella, ktorý sa najčastejšie konzumuje s paradajkami, olivovým olejom a lístkami bazalky.
Dejiny mozzarelly siahajú do čias, kedy sa v Taliansku prvýkrát objavili byvoly. Bolo to okolo 6. storočia v oblasti zvanej Kampánia. Ako som spomínala vyššie, tento syr sa vyrába prevažne z kravského mlieka, no ten pravý – taliansky sa kedysi vyrábal z byvolieho mlieka. Historik Mons. Alicandri vo svojom diele z 12. storočia napísal, že v Kláštore sv. Vavrinca sa tuláci a ľudia, ktorí sa tam prišli uchýliť ponúkali chlebom so syrom „mozza“. Súčasný názov mozzarella sa objavil až v 16. storočí a to v knihe receptov istého kuchára z pápežského dvora.
Zaujímavosti
- Ľudia boli vynaliezaví ešte dávno pred tým, ako sa vôbec naučili medzi sebou komunikovať. Staroveký Rím a Grécko je toho príkladom. Rimania totiž objavili výrobu syra ešte pred vynájdením písma. V dávnych dobách bol syr výborným jedlom na dlhé výpravy a cesty. Obsahoval veľa tuku a kalcia z mlieka, takže cestujúcich zasýtil a dodal im energiu. Najväčšími milovníkmi syra vôbec boli starí Rimania. Tí povýšili jeho konzumáciu aj na oblasti, kde o ňom ani nepočuli. Len pre porovnanie, syr Chedar vznikol okolo roku 1500 a slávny Camembert v období, kedy Francúzsko sužovala Veľká francúzska revolúcia.
- Existuje niekoľko druhov mozzarelly:
- Mozzarella di bufala Campana D.O.P. – takto sa nazýva pravá a poctivá mozzarella, z byvolieho mlieka z oblasti Kampánie a tento názov je názvom chráneného označenia pôvodu.
- Mozzarella con latte di bufala – syr z byvolieho a kravského mlieka.
- Mozzarella fior di latte– syr z kravského mlieka, vyrobený výlučne v Taliansku.
- Mozzarella– syr z kravského mlieka, ktorý je vyrábaný pásovo v rozličných krajinách sveta.
Mozzarella má bohaté využitie v teplej aj v studenej kuchyni. V teplej kuchyni dopĺňa slávnu Margherita pizzu, ktorej dominantou je práve tento syr, paradajky a bazalkové listy. Použiť ju môžete aj na zapekané cestoviny, či ako prísadu do krémovej polievky. Jej najčastejšie využitie je však v studenej kuchyni pri príprave šalátov, či v kombinácii s čiernymi olivami a pestom. Je bohatá na bielkoviny, minerál kalcium a tiež na tuk. Správna mozzarella by mala obsahovať aspoň 45% tuku.
Recepty, v ktorých hrá hlavnú úlohu mozzarella
- šalát Caprese- tradičné spojenie mozzarelly, rajčín a bazalky
- pizza Margherita
- Tortilla margheritta
- Rotoli di melanze- mozzarella zabalená v baklažáne a zapečená v rúre
- Mozzarella zabalená v šunke Prosciutto, servírovaná s varenou špargľou
Ak ste práve dostali chuť na tento lahodný a zdravý syr, tak si ho môžete pripraviť na jeden z týchto piatich spôsobov. Ide o ľahké a zdravé jedlá, ktorá vás aspoň na minútu prenesú do slnkom- zaliateho Talianska.
Ilustračné foto:pixabay.com