Olivový olej je pre ľahkú letnú kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte naše tipy, ktoré sme pripravili pre vás s kvalitnými olejmi pre studenú i teplú kuchyňu. Doprajte si ozajstnú chuť olív vo vašom menu.
FAREBNÝ ŠALÁT CAPRESE
Suroviny:
500 g farebných paradajok ( cherry aj klasické)
2 balenia mozarelly
4 PL bazalkového pesta
hrsť čerstvej bazalky
4 PL panenského olivového oleja Ocho Delicioso
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Paradajky umyjeme a osušíme. Väčšie nakrájame na kolieska, cherry paradajky na mesiačiky.
Mozarellu nakrájame na tenké plátky. Ak máte radšej mozzarelové guľky, stačí ich vybrať z nálevu, jemne osušiť a servírovať s paradajkami.
Na tanier striedavo ukladáme paradajky a mozarellu a rovnomerne ich potrieme pestom.
Pred podávaním šalát jemne osolíme a okoreníme, posypeme čerstvou bazalkou a nakoniec pokvapkáme panenským olivovým olejom.
ŠPAGETY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU A ŠŤAVNATÝMI KURACÍMI PRSIAMI
Suroviny:
600 g špagiet
500 g čerstvých mäsitých paradajok
3 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
pár lístkov čerstvých byliniek ako bazalka, petržlen alebo oregano
4 PL olivového oleja Ocho Intensivo
1 dcl bieleho suchého vína (nemusí byť)
2 väčšie kuracie prsia s kožou
soľ
mleté čierne korenie
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky zbavíme jadierok a tiež nakrájame na drobno. Čerstvé bylinky nasekáme.
Vo väčšej panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme cibuľu a restujeme skoro do zlatista.
Potom pridáme paradajky, cesnak a nasekané bylinky. Chvíľu restujeme, pridáme víno, ktoré necháme odpariť a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni približne 10 -15 minút.
Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením.
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a kožou dolu opečieme na druhej panvici na rozohriatom olivovom oleji z každej strany. Potom ich ešte cca 10 – 12 minút dopečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Špagety uvaríme podľa návodu a odložíme si trochu vody, v ktorej sa varili.
Uvarené špagety pridáme do panvice s omáčkou a zľahka premiešame. Môžeme ešte pridať niekoľko lyžíc vody, v ktorej sa varili špagety.
Takto pripravené špagety s čerstvou paradajkovou omáčkou podávame so šťavnatými kuracím prsiami.
ZUBÁČ S OPEKANÝMI ZEMIAKMI
Suroviny:
4 filety zubáča s kožou
hrsť čerstvého tymianu
soľ
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
700 g nových zemiakov
3 PL olivového oleja Ocho Classico
1/2 citróna
Postup:
Rybu osušíme a zbavíme prípadných kostí.
Každý filet potrieme trochou olivového oleja, jemne osolíme a okoreníme a pridáme lístky tymianu. Necháme aspoň 30 minút marinovať.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ich variť do osolenej vody a varíme skoro do mäkka.
Zemiaky potom scedíme a ešte opečieme na panvici s trochou olivového oleja do chrumkava.
Na druhej panvici pomaly rozohrejeme olej, filety osušíme a zbavíme byliniek (inak by tymian zhnedol) a dáme opekať kožou nadol spolu so strúčikom cesnaku. Po pár minútach, keď je koža opečená, rybu otočíme a krátko dopečieme.
Rybu podávame so zemiakmi a zľahka pokvapkáme citrónovou šťavou.
Recepty a foto: Palma