Nezaradené

Ozajstná chuť olív v letnom menu

Olivový olej je pre ľahkú letnú kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte naše tipy, ktoré sme pripravili pre vás s kvalitnými olejmi pre studenú i teplú kuchyňu. Doprajte si ozajstnú chuť olív vo vašom menu.

 

FAREBNÝ ŠALÁT CAPRESE

Farebny salat caprese4 porcie, príprava 10 minút

 

Suroviny:

500 g farebných paradajok ( cherry aj klasické)

2 balenia mozarelly

4 PL bazalkového pesta

hrsť čerstvej bazalky

4 PL panenského olivového oleja Ocho Delicioso

soľ

mleté čierne korenie

 

Postup:

Paradajky umyjeme a osušíme. Väčšie nakrájame na kolieska, cherry paradajky na mesiačiky.

Mozarellu nakrájame na tenké plátky. Ak máte radšej mozzarelové guľky, stačí ich vybrať z nálevu, jemne osušiť a servírovať s paradajkami.

Na tanier striedavo ukladáme paradajky a mozarellu a rovnomerne ich potrieme pestom.

Pred podávaním šalát jemne osolíme a okoreníme, posypeme čerstvou bazalkou a nakoniec pokvapkáme panenským olivovým olejom.

 

 

ŠPAGETY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU A ŠŤAVNATÝMI KURACÍMI PRSIAMI

Spagety s paradjkovou omackou a kuracimi prsiami4 porcie, príprava 50 minút

 

Suroviny:

600 g špagiet

500 g čerstvých mäsitých paradajok

3 strúčiky cesnaku

1 menšia cibuľa

pár lístkov čerstvých byliniek ako bazalka, petržlen alebo oregano

4 PL olivového oleja Ocho Intensivo

1 dcl bieleho suchého vína (nemusí byť)

2 väčšie kuracie prsia s kožou

 

 

 

soľ

mleté čierne korenie

 

Postup:

Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky zbavíme jadierok a tiež nakrájame na drobno. Čerstvé bylinky nasekáme.

Vo väčšej panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme cibuľu a restujeme skoro do zlatista.

Potom pridáme paradajky, cesnak a nasekané bylinky. Chvíľu restujeme, pridáme víno, ktoré necháme odpariť a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni približne 10 -15 minút.

Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením.

Kuracie prsia osolíme, okoreníme a kožou dolu opečieme na druhej panvici na rozohriatom olivovom oleji z každej strany. Potom ich ešte cca 10 – 12 minút dopečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

Špagety uvaríme podľa návodu a odložíme si  trochu vody, v ktorej sa varili.

Uvarené špagety pridáme do panvice s omáčkou a zľahka premiešame. Môžeme ešte pridať  niekoľko lyžíc vody, v ktorej sa varili špagety.

Takto pripravené špagety s čerstvou paradajkovou omáčkou podávame so šťavnatými kuracím prsiami.

 

 

ZUBÁČ S OPEKANÝMI ZEMIAKMI

Zubac s opekanymi zemiakmi4 porcie príprava 45 minút

 

Suroviny:

4 filety zubáča s kožou

hrsť čerstvého tymianu

soľ

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

700 g nových zemiakov

3 PL olivového oleja Ocho Classico

1/2 citróna

 

Postup:

Rybu osušíme a zbavíme prípadných kostí.

Každý filet potrieme trochou olivového oleja, jemne osolíme a okoreníme a pridáme lístky tymianu. Necháme aspoň 30 minút marinovať.

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ich variť do osolenej vody a varíme skoro do mäkka.

Zemiaky potom scedíme a ešte opečieme na panvici s trochou olivového oleja do chrumkava.

 

 

 

Na druhej panvici pomaly rozohrejeme olej, filety osušíme a zbavíme byliniek (inak by tymian zhnedol) a dáme opekať kožou nadol spolu so strúčikom cesnaku. Po pár minútach, keď je koža opečená, rybu otočíme a krátko dopečieme.

Rybu podávame so zemiakmi a zľahka pokvapkáme citrónovou šťavou.

 

Recepty a foto: Palma

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *