Potrebujeme: 1kg hladkej múky, 200g bravčovej masti, 2 žĺtka, 3dl mlieka, 10g droždia, 1 kocka cukru, 1 žĺtok na potretie, tuk na vymastenie plechu, soľ na posypanie
Na polevu potrebujeme: 2 lyžičky vody, 2 lyžičky soli, 1 bielok, 2 lyžičky hladkej múky
Polevu pripravíme rozmiešaním vody, soli, bielok a múky.
A ako na praclíky:
Droždie rozdrobíme vo vlažnom mlieku, pridáme cukor a necháme vykysnúť. Múku spracujeme s masťou, žĺtkom a vykysnutým kváskom do polotuhého cesta, ktoré rozdelíme na tri časti. Z každej časti cesta vyvaľkáme hrubší valček, ktorý pokrájame na menšie kúsky. Vytvarujeme tenké šúľky. Nakoniec z takto pripravených šúľkov sformujeme praclíky, uložíme ich na vymastený plech, potrieme žĺtkom a dáme do rúry piecť. Pred dopečením ich vyberieme, potrieme polevou, posypeme soľou, sezamom alebo rascou a necháme dopiecť.