Nazjedenie.sk

Prečo jesť avokádo ?

Toto zelené ovocie sa teší čoraz väčšej obľube a to najmä u ľudí, čo chcú klobásku či slaninku vymeniť za zdravšie raňajky. Ak aj vy patríte medzi priaznivcov avokáda, určite viete o jeho skvelých vlastnostiach a účinkoch na vaše telo. V dnešnej dobe je ho plný internet a dá sa jesť v rôznych formách. Nakrájaný na chlebe, pretlačený vo forme nátierky ,či len ako ďalšia prísada do ranného smoothie. Záleží len na vašich chuťových preferenciách.

Avokádo je plodom stromu „Persea Americana“, čo preklade znamená hruškovec americký. Hrušku aj naozaj pripomína a je sfarbené od čiernej až po zelenú. Má drsnú šupku, ktorú keď odstránite, nájdete zelenú mäkkú dužinu s obrovskou kôstkou. O jeho pozitívnych účinkoch vedeli už staré kmene Aztékov a pripisovali mu čarovné vlastnosti – preto ho nazývali aj ovocím plodnosti. Patrí do skupiny rastlín, kde patrí trebárs aj taká škorica. Keďže ide o ovocie, isto čakáte sladkú chuť a výraznú ovocnú vôňu. Opak je však pravdou – avokádo nie je sladké, ale je skôr jemné a pripomína nasekané mandle. Najznámejší druh v našich obchodoch je avokádo Hass.

Prírodná lekáreň

Skladovanie

Konzumovať by sa malo len dozreté a mäkké avokádo. Ak kúpite tvrdší plod, nechajte ho 3-4 dni na kuchynskom pulte pri izbovej teplote. Za tento čas by malo dozrieť.

Dozreté plody skladujte výlučne v chladničke, pretože chlad pomáha zabrzdiť hnitie a ďalšie prezrievanie.

Ak ste polovicu avokáda už použili a neviete, čo s ďalšou, pokvapkajte ju citrónovou šťavou. Tá zabráni oxidácii a nebudete mať miesto zelenej dužiny tmavočiernu. Dajte ho do plastového vrecúška, či misky a pevne uzavrite.

Kupujte len také plody, ktoré majú hladkú šupku bez rôznych vypuklých miest, fľakov a plesní.

Použitie v kuchyni

Hodí sa do šalátov, či už zeleninových alebo aj ovocných. Je výborný do omáčok, alebo vo forme nátierok. Preferujete maslovú chuť a chcete sa vzdať tučných margarínov? Určite nahraďte maslo avokádom. Ak chcete zachovať výživnú hodnotu, určite ho nevarte. Tak, ako aj u iných druhov ovocia a zeleniny, teplo zničí enzýmy a vitamíny a tým si veľmi nepomôžete.

Kult zdravého tela a zdravej stravy ovládol dnešný svet. Niekedy je však lepšie ísť na to pomaly a bez drastického odopierania. Avokádo si doprajte aj každý deň a pokojne si za ním dajte čokoládu alebo klobásku. Ale všetko s mierou!

 

Ilustračné foto: pixabay.com,unsplash.com

Exit mobile version