Nazjedenie.sk

Balsamico a jablčný ocot- chutné a pritom zdravé súčasti šalátov

Pri príprave chutného zeleninového šalátu často používame rôzne dresingy či zálievky. Spolu s olivovým olejom je vínny ocot – Balsamico, najviac používanou ingredienciou do šalátov. Okrem špecifickej chuti a vône má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. Viete, aké druhy octov poznáme a čím sú zdraviu prospešné?

Balsamico/Vínny ocot

tomato-1074615_1280

Balsamico je súčasťou našich domácností už nejaký ten piatok. Hojne sa využíva najmä v gastronómii, kde tvorí chutný základ rôznych šalátov. Proces jeho výroby je však zložitý, dokonca zložitejší ako príprava dobrého vína. Tento druh octu, konkrétne vínneho, sa vyrába v talianskej Modene. Pri procese zrenia si Balsamico dáva riadne načas, zreje totiž aj 20 – 25 rokov v špeciálnych dubových sudoch. Veľkosť a materiál sudov sa rokmi zmenili a v súčasnosti sú najčastejšie využívanými sudmi sudy z čerešňového a gaštanového dreva. Výber materiálu nie je náhoda. Práve tieto typy driev v kombinácii s octom vykúzlia chuť a vôňu pravého Balsamica. Mušt, z ktorého je Balsamico tvorené, pri zrení postupne stráca vlhkosť a hustne. Tak si tento vínny ocot získava svoju tmavú a hustú kozistenciu. Okrem toho, že chutí výborne a špecificky, má aj dôležité účinky na naše zdravie. Viete, aké?

Prečo používať vínny ocot/Balsamico?

 Ako Balsamico použiť?

 Vínny ocot môžete použiť v teplej aj v studenej kuchyni. V teplých pokrmoch sa však stráca jeho chuť aj vôňa, takže sa odporúča iba na výsledné dochutenie. V studenej kuchyni sa Balsamico ujme ako doplnok šalátov, syrovej misy, rizota, studených dressingov či dokonca na sushi alebo na iné druhy rýb.

Pomôže pri chudnutí aj pri detoxe

 Účinkov na naše telo je mnoho a za najdôležitejší môžeme pokladať schopnosť pomáhať pri redukovaní hmotnosti. Každé ráno si na lačno dajte 1 čajovú lyžičku vínneho octu do 2,5 dcl vody a zmes vypite. Skoro ráno vás tento nápoj nielen prebudí, ale aj naštartuje váš metabolizmus pri boji s celodennými kalóriami.

Skladovanie

Jablčný ocot

 Jablčný ocot sa vyrába z jabĺk ich kvasením vo vode. Obsahuje mnoho vitamínov a dôležitých minerálov a jeho účinky na naše telo smelo konkurujú Balsamicu. Využíva sa najmä v studenej kuchyni a to ako zálievka na rôzne druhy šalátov. Odborníci ho odporúčajú konzumovať najmä ráno a nalačno, pretože jeho kyslosť pomáha pri odkysľovaní organizmu a regulácii chuti do jedla.

Účinky na naše telo

Ak si chcete ozvláštniť váš šalát, určite si doň pridajte jeden z týchto octov! Nielen, že bude chutiť výborne, ale poteší vás aj benefitmi, ktoré pre vaše zdravie získate. 

Ilustračné foto:pixabay.com

Exit mobile version