Balsamico a jablčný ocot- chutné a pritom zdravé súčasti šalátov

Pri príprave chutného zeleninového šalátu častokrát používame rôzne dressingy, či zálievky. Spolu s olivovým olejom je vínny ocot – Balsamico najviac používanou ingredienciou do šalátov. Okrem špecifickej chuti a vône má aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. Viete ešte aké druhy octov poznáme a čím sú zdraviu prospešné?

  1. Balsamico/Vínny ocot

Zaujímavý proces výrobytomato-1074615_1280

Balsamico je súčasťou našich domácností už nejaký ten piatok. Hojne sa využíva najmä v gastronómii, kde tvorí chutný základ rôznych šalátov. Proces jeho výroby je však zložitý, dokonca zložitejší ako príprava dobrého vína. Tento druh octu, konkrétne vínneho, sa vyrába už roky v talianskej Modene. Pri procese zrenia si Balsamico dáva riadne načas, zreje totiž aj 20-25 rokov a to v špeciálnych dubových sudoch. Veľkosť a materiál sudov sa rokmi zmenili a v súčasnosti sú  najčastejšie využívanými sudmi sudy z čerešňového a gaštanového dreva. Výber materiálu nie je náhoda. Práve tieto typy driev v kombinácii s octom vykúzlia chuť a vôňu pravého Balsamica. Mušt, z ktorého je Balsamico tvorené pri zrení postupne stráca vlhkosť a hustne. Tak si tento vínny ocot získava svoju tmavú a hustú kozistenciu. Okrem toho, že chutí výborne a špecificky, má aj dôležité účinky na naše zdravie. Viete, aké?

Prečo používať vínny ocot/Balsamico?

  • potláča chuť do jedla
  • podporuje imunitný systém
  • urýchľuje metabolizmus a tým zlepšuje aj trávenie
  • pomáha pri problémoch s vyprázdňovaním
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • býva alfou aj omegou detoxikačných programov a diét
  • znižuje hladinu cukru v krvi
  • býva hojne využívaný aj v kozmetickom priemysle: bojuje proti vypadávaniu vlasov, či obohatí vašu pleť o vitamíny a antioxidanty

 Ako Balsamico použiť?

 Vínny ocot môžete použiť v teplej aj v studenej kuchyni. V teplých pokrmoch by sa stratila jeho chuť aj vôňa, takže sa odporúča použiť ho iba na ich výsledné dochutenie. V studenej kuchyni sa Balsamico ujme ako doplnok šalátov, syrovej misy, rizota, studených dressingov, či dokonca na sushi alebo na iné druhy rýb.

Pomôže pri chudnutí aj pri detoxe

 Účinkov na naše telo je mnoho a za najdôležitejší môžeme pokladať schopnosť pomáhať pri redukovaní hmotnosti. Každé ráno si na lačno dajte 1 čajovú lyžičku vínneho octu do 2,5 dcl vody a zmes vypite. Skoro ráno vás tento nápoj nielen prebudí, ale aj naštartuje váš metabolizmus pri boji s celodennými kalóriami.

Skladovanie

  • na chladnom mieste
  • na tmavom mieste
  • v dobre uzatvorenej pôvodnej nádobe/ fľaši
  • trvanlivosť tohto octu pri dobrom skladovaní je prakticky neobmedzená
  1. Jablčný ocotapples-1008880_1280

 Jablčný ocot sa vyrába z jabĺk a to ich kvasením vo vode. Obsahuje mnoho vitamínov a dôležitých minerálov a jeho účinky na naše telo smelo konkurujú Balsamicu. Využíva sa najmä v studenej kuchyni a to ako zálievka na rôzne druhy šalátov. Odborníci ho odporúčajú konzumovať najmä ráno a nalačno, pretože jeho kyslosť pomáha pri odkysľovaní organizmu a regulácii chuti do jedla.

Účinky na naše telo

  • odvodňuje a prečisťuje močové cesty
  • znižuje cukor v krvi
  • reguluje chuť do jedla
  • pomáha pri chudnutí
  • vďaka antiseptickým účinkom si poradí aj s vašou pokožkou, či ranami
  • prečistí vaše telo a tiež pomáha pri správnom trávení
  • zlepšuje kvalitu spánku a reguluje náladu a to najmä preto, pretože je plný minerálov a vitamínov, ktoré sú zodpovedné aj za prílev energie
  • jablčný ocot môžete používať aj ako odličovač make-upu
  • zázrak na vlasy- dodá vlasom lesk a vitalitu
  • proti uštipnutiu hmyzom
  • na štípance od komárov, či ovadov

Ak si chcete ozvláštniť váš letný šalát, určite si doň pridajte jeden z týchto octov! Nielen, že bude chutiť výborne, ale poteší vás aj benefitmi, ktoré pre vaše zdravie získate. To, ktorý ocot vás oslovil viac už nechám na vás.

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *