Bryndza je náš poklad, z ktorého sa dajú pripraviť skvelé lahôdky. Bryndzové pirohy, samozrejme halušky či bryndzová nátierka. Nemali by sme však zabudnúť na tradičnú klasiku, ktorá sa trošku vytráca z našich kuchýň. Poďte si s nami pripraviť delikátny demikát.
Na demikát budeme potrebovať:
- 300 g bryndze
- 100 g prerastanej slaninky
- 5 ks zemiakov
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľu
- 250 ml smotany na šľahanie
- 100 g kyslej smotany
- 5 ks celého čierneho korenia
- 1 bravčová kosť
- soľ
- mletá červená paprika
- mleté rasca
- bravčová masť
- chlieb
- pažítka
Ako na to:
Cibuľu a cesnak si ošúpeme a nadrobno nakrájame. Na panvici si opražíme na kocky nakrájanú slaninu a následne pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Ak by slanina pustila málo masti, môžeme pridať trošku bravčovej masti, aby sa slaninka lepšie opiekla. Pridáme celé čierne korenie, mletú červenú papriku a mletú rascu. Krátko opečieme, podjeme vodou a pridáme bravčovú kosť. Všetko spolu necháme variť hodinu až hodinu a pol.
Medzitým si ošúpeme a umyjeme zemiaky. Nakrájame ich na kocky a uvaríme samostatne v osolenej vode. Polovicu uvarených zemiakov si dáme bokom a druhú polovicu roztlačíme. Vývar scedíme naspäť a slaninu do nej vrátime a zmiešame s roztlačenými zemiakmi. Potom pridáme bryndzu, ktorú sme si rozmiešali v šľahačke a tiež primiešame kyslú smotanu. Nakoniec pridáme nakrájané zemiaky. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme a všetko spolu ešte krátko povaríme.
Chlieb si nakrájame na kocky, zohrejeme rúru a pečieme 5 minút pri teplote 200 °C. Hotový demikát podávame posypaný nakrájanou pažítkou s opečenými chlebom. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám demikát chutil. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.