Korenie rôzneho druhu vám okrem skvelej chuti doprajú aj príjemné ohriatie celého organizmu. Je to naozaj pravda. Tie najlepšie spôsoby na získanie tepla z potravín nájdete priamo vo vašej kuchyni. Dobre korenené aromatické jedlá vám nielen dodajú energiu, navyše podporia aj vašu imunitu. A čo je rovnako dôležité, zlepšia náladu.
Kajenská paprika
V prvom rade treba spomenúť varovanie, že tento druh korenia je veľmi ostrý. V kuchyni sa najčastejšie pridáva do mäsitých a zeleninových pokrmov, zapekaných jedál, omáčok a dokonca aj ako prísada do niektorých čokolád. Okrem výborných dochucovacích predností má vplyv aj na vaše zdravie. Kajenská paprika zlepšuje imunitný systém, krvný obeh a trávenie. Rovnako utíši bolesť, má antioxidačné i protizápalové účinky a pôsobí aj proti nádorom.
Škorica
Rovnako zimnými koreninami sú aj známe klinčeky. Ich vôňa a chuť dokonale vynikne v kompótoch, džemoch, koláčoch. Keďže je obdobie zavárania za nami, resp. ešte ďaleko, neváhajte a klinčeky použite pri príprave vareného vína a iných horúcich nápojov. Stačí jeden dúšok a váš organizmus obleje vlna príjemného tepla. Klinčeky tíšia bolesť zubov, posilňujú imunitný systém, detoxikujú organizmus a podporujú činnosť tráviaceho ústrojenstva.
Kurkuma
Kurkuma je populárne indické korenie, ktoré sa už pomaly usídľuje aj v našich kuchyniach a receptoch. Najčastejšie sa pridáva do ryže, aby dostala krásne sfarbenie. Ak si chcete „vyfarbiť“ ryžu a nemáte kurkumu, použite karí korenie. Má presne rovnaký účinok. Cenné zložky organizmus lepšie vstrebáva, ak ich kombinujeme s paprikou a čiernym korením. Okrem zahrievacej funkcie má aj protizápalové a antioxidačné účinky.
Koriander