Koreniny dochutia jedlo a zároveň zahrejú telo

Korenie rôzneho druhu vám okrem skvelej chuti doprajú aj príjemné ohriatie celého organizmu. Je to naozaj pravda. Tie najlepšie spôsoby na získanie tepla z potravín nájdete priamo vo vašej kuchyni. Dobre korenené aromatické jedlá vám nielen dodajú energiu, navyše podporia aj vašu imunitu. A čo je rovnako dôležité, zlepšia náladu.

Kajenská paprika

V prvom rade treba spomenúť varovanie, že tento druh korenia je veľmi ostrý. V kuchyni sa najčastejšie pridáva do mäsitých a zeleninových pokrmov, zapekaných jedál, omáčok a dokonca aj ako prísada do niektorých čokolád. Okrem výborných dochucovacích predností má vplyv aj na vaše zdravie. Kajenská paprika zlepšuje imunitný systém, krvný obeh a trávenie. Rovnako utíši bolesť, má antioxidačné i protizápalové účinky a pôsobí aj proti nádorom.

Škorica

cinnamon-stick-514243_1280Škorica je veľmi obľúbená hlavne vo vianočnom čase, kedy sa pridáva do koláčov. Zvýrazní tiež chuť džúsov a kompótov. Jej korenistá chuť a silná vôňa sa vynikajúco dopĺňa aj s ryžou, mäsitými jedlami a nemusíte sa báť prisypať ju aj do paradajkovej polievky. Škorica pozitívne pôsobí na tráviaci a dýchací systém, má antiseptické a antibakteriálne účinky. Pôsobí proti plesni a nádorovým ochoreniam a bráni tiež vzniku cukrovky. Ak chcú ženy vyzerať stále mlado, mali by si nakúpiť čo najviac škorice, pretože tá spomaľuje proces starnutia. Celú škoricu v podobe rúrok s úžasnou arómou môžete využiť aj ako dekoráciu na vianočný stromček alebo na adventný veniec.

whole-cloves-1049464_1280Klinčeky
Rovnako zimnými koreninami sú aj známe klinčeky. Ich vôňa a chuť dokonale vynikne v kompótoch, džemoch, koláčoch. Keďže je obdobie zavárania za nami, resp. ešte ďaleko, neváhajte a klinčeky použite pri príprave vareného vína a iných horúcich nápojov. Stačí jeden dúšok a váš organizmus obleje vlna príjemného tepla. Klinčeky tíšia bolesť zubov, posilňujú imunitný systém, detoxikujú organizmus a podporujú činnosť tráviaceho ústrojenstva.

Kurkuma

Kurkuma je populárne indické korenie, ktoré sa už pomaly usídľuje aj v našich kuchyniach a receptoch. Najčastejšie sa pridáva do ryže, aby dostala krásne sfarbenie. Ak si chcete „vyfarbiť“ ryžu a nemáte kurkumu, použite karí korenie. Má presne rovnaký účinok. Cenné zložky organizmus lepšie vstrebáva, ak ich kombinujeme s paprikou a čiernym korením. Okrem zahrievacej funkcie má aj protizápalové a antioxidačné účinky.

Koriander

saffron-454327_1280Koriander je typický pre ázijskú kuchyňu, a to vo forme sušených alebo čerstvých lístkov. Plody koriandra sa melú a najčastejšie sa používajú ako korenie do bravčového alebo morčacieho mäsa, marinád, zeleninových jedál, polievok, ryže, ale aj do koláčov a kompótov. Ak chcete predísť strate chuti lístkov koriandra, pridávajte ich do jedál radšej vždy čerstvé. Napokon má aj veľmi prospešný účinok pre všetkých, ktorí žijú v stálom strese, pretože jeho používanie má upokojujúce účinky.

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *